Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır ve alüminyum fiyatları, altı yılın en düşük seviyesine geldi. Hisse senedi piyasalarındaki küresel satış dalgası, emtiada daha geniş bir çöküşü tetikliyor.

Bakır yüzde 3 kadar gerilerken, alüminyum Londra’da 2009 yılından bu yana gün içi en düşük seviyelerine geldi ve yüzde 1.5 düşüş gösterdi. Nikel Şanghay’da günlük alt limitine indi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 8.5’e kadar düşerek bu yıl içerisindeki bütün kazançlarını sildi. Bloomberg Emtia Endeksi 1999 yılından bu yana en düşük seviyesine gelirken, Brent petrolü Londra’da bu yıl ilk kez varil başına 45 doların altında işlem gördü.

Australia and New Zealand Banking Group Ltd.’nin kıdemli emtia stratejisti olarak görev yapan Daniel Hynes, Sydney’den telefonla yaptığı açıklamada, “Hisse senedi piyasaları şu an net bir şekilde güveni yönlendiriyor ve bu da riskli varlıkları olumsuz etkiliyor. Piyasalar, Çin’den talebin zayıfladığına işaret eden daha fazla verinin gelmesiyle ‘oldukça hızlı’ bir şekilde düşüşe geçebilir. Geçen haftaki imalat sanayi göstergesi, Temmuz ayı imalat faaliyetlerinin 2009 yılından bu yana en düşük seviyede seyrettiğini gösterdi” dedi.

Ağustos ayının başında yuanın devalüasyonundan beri, küresel hisse senetlerinde 5 trilyon dolardan fazla kazanç silindi. Bunda Çin ekonomisinin yavaşlamaya devam ettiği endişeleri etkili oldu.

London Metal Exchange’de işlem gören üç ay vadeli bakır kontratı ton başına 4.950 dolara kadar düşerken, Hong Kong saati ile 10.30’da yüzde 1.8 düşerek 4.965 dolardan işlem gördü. Alüminyum ton başına 1,535 dolara geriledi.