Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15.30'da güncellendi)

Avrupa hisselerindeki gerileme kötüye gidiyor. Hisse senetleri düşüşünü dördüncü güne taşırken, Almanya’nın gösterge endeksi ayı piyasasına girmeye hazırlanıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, dört hisse senedi hariç, dört yılın en kötü haftasını yaşamasının ardından kaybını derinleştirerek, Londra saati ile 12.05’de yüzde 3.4 düşüş gösterdi. Düşüşe sanayi grupları arasından madencilik hisse senetlerini öncülük etti. Emtia, 1999 yılından bu yana en düşük seviyelere gerilemeye hazırlanıyor. Almanya’da DAX Endeksi, zirve seviyesinden yüzde 21 aşağıda seyrederek yüzde 3.1 geriledi.

Çin devalüasyonu ile başlayan gerileme, küresel ekonomik yavaşlama endişelerini artırıyor. Bu endişeler Stoxx 600 Endeksi’nin düzeltmeye girmesine ve Nisan ayında ulaştığı rekor seviyesinden yüzde 13 aşağıda kapanış yapmasına yol açtı. 18 Batı Avrupa piyasasından 13’ü zirve seviyelerden yüzde 10 veya daha fazla düşüş gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için parasal genişleme ile piyasaları rahatlatmaya başlamasının ardından Stoxx 600, Cuma günü tahmini gelirlerin 15.4 katı ile yedi ayın en düşük seviyesinde işlem gördü. Nisan ayında bu oran 17.4’dü.

Lampe Asset Management GmbH’den Michael Woischneck, “Görünen o ki, bugün herkes satış paniği yaşıyor. Artık ne akılcı seçimler yapılıyor ne de akılcı tepkiler geliyor. Bugün tekrar bir yükseliş söz konusu olmayacak. Amerikalılar, bugün öğleden sonra Avrupa hisselerine satış baskısına ek oluşturacak ve bu durum bizi daha da geriye götürebilir. Yılın başlangıcında en çok kazananlardan biri olan DAX, Çin etkisine maruz kalmasına bağlı olarak en büyük darbeyi alanlar arasında olacak. Mevcut seviyeden kapanırsa, Batı Avrupa gösterge endeksleri arasında ilk ayı piyasasına gerileyen endeks olacak” şeklinde ifade ediyor. 

(15.30'da güncellendi)