Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu piyasalarında kayıplar, küresel hisse senetlerindeki gerileme ve Brent petrol fiyatının 2009 yılından beri ilk defa 45 doların altına düşmesiyle genişledi, Dubai hisseleri ayı piyasasına girmeye hazırlanıyor.

DFM General Indeksi, yerel saat ile 10.00’da yüzde 5.7 gerileyerek 3,256.11 puan oldu ve Nisan ayındaki zirve seviyesinden gösterdiği düşüşü yüzde 23'e taşıdı. Abu Dabi’de ADX General Endeksi Aralık ayından beri en düşük seviyeye indi. Brent petrol yüzde 2.6 düşerek varil başına 44.30 dolar oldu.

Suudi Arabistan’da Tadawul All Share Endeksi Pazar günü yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Dolayısıyla Dubai, Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi'ndeki altı ülkeden son iki günde ayı piyasasına giren ikinci ülke olacak. Brent petrol altı yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi ve bu durum kamu harcamalarını petrolle sağlayan Körfez ülkelerinin üzerinde büyük bir baskı uyguluyor. Altı ulustan oluşan Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi dünya üzerindeki petrol rezervlerinin yüzde 30'una ev sahipliği yapıyor.

Abu Dabi’deki National Investers’dan varlık yönetimi başkanı Sebastien Henin, “Petrolün düşüşü durmuyor ve yerel yatırımcılar bunun sonu ne zaman gelecek ve bölgesel ekonomiler bu durumu ne kadar kaldırabilir diye endişeliler” dedi. Henin, yeni yatırım kararlarını durum düzelene kadar ertelediğini belirtti ve “Çin para biriminin devalüasyonu ve küresel ekonomik yavaşlama endişeleriyle hisse senetleri şu anda çok riskli. Bölgesel endekslerin ayı piyasasına girmelerine şaşırmamalı” dedi.