Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD’de vadeli işlemcileri Fed’in faiz artırımını erteleyeceğini fiyatlamaya başladı. Fed fonlama faizi kontratları seviyesi de Eylül'de faiz artırımın giderek daha uzak bir seçenek olduğunu ortaya koyuyor. Ağustos’un 7’sinde faiz artırımın Eylül'de başlayacak olması yüzde 54 ihtimalle fiyatlanırken, Pazartesi günü bu oran önce yüzde 28'e ardından yüzde 22’ye geriledi.

Çin’in 11 Ağustos’ta beklenmedik şekilde devalüasyon kararı alması ile başlayan küresel satış dalgası Fed’in faiz artırımını erteleyeceği beklentilerinin temelini oluşturuyor. Son dönemde küresel hisse senedi piyasalarında 5 trilyon dolar çıkarken, emtia fiyatları da 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.  

Saxo Capital Markets Stratejisti Kay Van-Petersen ise Fed Başkanı Yellen’ın küresel satış dalgasına karşın son gelişmeleri dikkate almaması gerektiğini savunuyor. Van-Petersen’e göre piyasanın Fed’e ne zaman faiz artıracağını dikte etmesi en kötü senaryo. Dolayısıyla Yellen kararını alırken ekonomik gelişmelere odaklanmalı.

Fed’in faiz artırım için yarattığı beklentinin karşılanmaması durumunda ciddi bir kredibilite sorunu yaşanacağını vurgulayan Van-Petersen, Fed in ayrıca bir sonraki ekonomik gerileme dönemi için cephane biriktirmek zorunda olduğunu kaydetti.