Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar geçen hafta, gelişen piyasa hisse senetleri ve tahvillerine yatırım yapan exchange traded fonlarından (ETF) yoluyla 1.9 milyar dolarlık çıkış yaptı. Bu Mart ayından bu yana en yüksek çıkışı işaret ediyor. Çin ve Hong Kong varlıklarını içeren ETF'ler düşüşe öncülük ediyor.

Genel anlamda gelişen ülke varlıklarına ve belli gelişen ülke varlıklarına yatırım yapan fonlardaki varlıkla, 21 Ağustos ile biten hafta da düşerek, kaybını sekizinci haftaya taşıdı. Bloomberg'in derlediği verilere göre çıkışlar 792 milyon dolardan hızlandı. 1.9 milyar dolardan fazla çıkış en son 13 Mart ile biten haftada oldu ve bu hafta yaklaşık 2.1 milyar dolarlık çıkış gerçekleşti.

Yatırımcılar bu sekiz hafta boyunca toplam 7.9 milyar dolarlık varlık sattı ve bu düşüş dönemi, Bloomberg'in toplam bazda verileri tutmaya başladığı Ekim ayından bu yana en uzun süreyi işaret ediyor. 21 Ağustos haftası 1.7 milyar dolarlık hisse senedi ve 282.2 milyon dolarlık tahvil çıkışı oldu. Aynı hafta MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 6 geriledi.

En büyük çıkış, 396.8 milyon dolar ile Çin ve Hong Kong fonlarından oldu. Önceki hafta çıkış 109.3 milyon dolar düzeyindeydi. Yatırımcılar 393.3 milyon dolar hisse senedi ve 3.5 milyon dolarlık tahvil sattı.