Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, küresel hisse senetlerinin Fed'in faiz kararına bir hafta kala, düşük hacimlerle geniş bir bantta dalgalanması ile birlikte yükseldi. Ham petrol  emtia grubundaki yükselişlere öncülük ederken, küresel hisse senetleri, Çin'in büyümeye tehdit olarak kalacağına ilişkin endişelerle değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dünkü satışların ardından, ABD'de faiz artışına gidileceği beklentilerinin sürdüğü bir ortamda beklentilerde keskin değişikliklerin olması ile birlikte, yukarı yönde hareket etti. Asya'dan Avrupa'ya hisse senetleri, gelecek hafta yapılma ihtimali olan ABD faiz artırımının küresel büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ve Brezilya'nın kredi notunun yatırım yapılamaz seviyenin altına indirilmesinin gelişen piyasalardaki zayıflığın altını çizmesinin etkisiyle değer kaybetti.

ABD'de dünün ardından bugün de istihdam verisinin güçlü çıkmasının Fed'in faiz artırımına gitmesi için durumu güçlendirirken, fiyat verileri, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki piyasa yapıcıların karşı karşıya oldukları güçlüklerin altını çizdi. İngiltere Merkez Bankası, küresel piyasalardaki kargaşanın ekonomik görünümü sarsmadığını kaydetmesi, Fed'in gelecek haftaki toplantıda piyasalardaki son türbülansı göz ardı edebileceği spekülasyonunu güçlendirdi.

Raymond James and Associates'in kurumsal hisse senedi işlemleri direktörü Dan McMahon, "Piyasada hacim ya da likidite az, zira çok fazla şey olmuyor," dedi ve "İnsanlar beklemede ve sert hareketler oluyor ve bunun arkasında neyin olduğunu bilmiyoruz. Gerçekten de bir sebep yok. Bu nedenle bu ortamda akılcı karar almak çok zor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomistler Fed'in gelecek hafta faiz artırımına gitmesini beklerken, vadeli işlem traderlrı bu toplantıda faiz artırımı olasılığını yüzde 28 olarak görüyor.

Çin Başbakan Li Keqiang'ın, büyüme makul bir bandın altına düşerse, ülkesinin halen buna tepki verecek yeterli yeteneğinin olduğunu söylemesi, üretici fiyatlarının 2009'dan bu yana en büyük düşüüşünü göstermesi ile birlikte, piyasadaki stresi gidermeye yetmedi.

S&P500 Endeksi, New York saati ile 12:33'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.Endeksin seans başında yön bulmakta güçlük çekmesinin ardından, ilk yarım saatte yüzde 0.8'lik bir yükseliş oldu ve kazançlar aynı hızda geri verildi. Bu dalgalanmanın ardından endeks yine yukarı yönde hareket etti. İşlem hacmi son 30 günün yüzde 7.8 altındaydı. Apple Inc. yüzde 2 yükseldi ve teknoloji hisselerindeki yükselişlere öncülük etti.

(20:10'da güncellendi)