Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in petrol rafine işlemleri, güçlenen akaryakıt talebinin rafineri üretiminde artışı tetiklemesi ile yükseliş gösterdi.

Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pazar günü açıkladığı verilere göre rafineriler, Ağustos’ta 44.34 milyon ton petrol işlemi gerçekleştirdi. Bir yıl önce aynı aydan yüzde 6.5 yükseliş görülmüş oldu. Söz konusu üretim miktarı, Temmuz ayından yüzde 1.8 yükseliş ile günlük yaklaşık 10.48 milyon varile denk geliyor. Rafinerilerin Ağustos üretimi, Haziran ayındaki günlük 10.59 milyon varil üretimden bu yana en yüksek olarak kaydedildi.

Çin’in görünür akaryakıt tüketimi Temmuz’da günlük 2.73 milyon varil ile rekor yüksek seviyedeydi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre tüketim bir yıl önceye göre yüzde 17 yükseliş gösterdi. Araştırma şirketi Energy Aspects’in bu ay yaptığı açıklamaya göre, Çin’in artan akaryakıt talebi Çin ve Asya’daki rafineri marjinlerini destekliyor.

SCI International analistlerinden Gao Jian, verinin açıklanması öncesinde, “Yaz döneminde artan talep ile rafineler makul seviyede akaryakıt işlemi gerçekleştirdi ve bu durum onları üretimi artırmaya teşvik etti” dedi.

Öte yandan Çin’in net petrol ürünü ihracatı Ağustos ayında Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak dizel gibi diğer yakıtlar için yurtiçi talebin zayıfladığı sinyali verdi. Ülkenin sanayi üretimi geçtiğimiz ay bir önceki yıla göre yüzde 6.1 yükselerek beklentilerin altında kaldı.