Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in 2014 yılında yaptığı değerlendirme bugün yeniden yankılanıyor. Fischer ve diğer Fed yetkilileri yıllardır alacakları en zor karar ile karşı karşıya. Fischer’a göre beklemenin faydaları abartılı olabilir.

ABD dışındaki ekonomiklerde büyümenin yavaşlaması ve yurtiçinde hisse senedi fiyatlarının volatil olması, bazı Fed yetkililerini 2006’dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımı ile ilgili yeniden düşünmeye ve şimdinin en iyi zaman olup olmadığını değerlendirmeye sevk ediyor. Eski Fed başkanı yardımcısı Donald Kohn’a göre seçeneklerden biri, görünüm ile ilgili daha net bir görünüm elde etmek için faiz artırımını bu hafta ertelemek. Yatırımcılar bu görüşle hem fikir görünüyor. Yatırımcıların yüzde 70’i 17 Eylül’de faiz artırımı olmayacağını öngörüyor.

Fischer, Haziran 2014’te başkan yardımcılığı görevine gelmesinden 3 ay önce beklemenin kendi zorlukları olduğu uyarısında bulunmuştu. Fischer’in görüşüne göre, durum her zaman belirsiz ve para politikasının ekonomiye etki etmesi için zaman gerekiyor.

Fischer, “Durumun netleşmesi için beklemenin faydalarını gözünüzde büyütmeyin” demişti.

Fischer 28 Ağustos’ta bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Her zaman belirsizlik vardır ve bunun farkına varmak için beklemek zorundasınız. Fischer’a “Fed faiz artırımı için şüphe edilmez bir durum oluşana kadar beklemeli mi?” sorusuna “Eğer o kadar beklerseniz, aşırı uzun beklersiniz” cevabını verdi.