Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç krizi, mülteci akını, Fed'in beklenen faiz kararı derken Avrupa'nın ekonomik iyileşme sorunu biraz gölgede kalmış gibi görünebilir. Ama ekonomistlerin gözü, bundan sonra nasıl bir politika izleyeceği merak konusu olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin üzerinde.

AMB Başkanı Draghi, gerekirse parasal teşviki artıracağı sözünü vermişti. Şimdi Euro Bölgesi'nde iyileşmenin sürdürülemeyecek kadar çok sığı olduğunu düşünen ekonomistler Draghi'nin bu vaadini yerine getireceğini tahmin ediyor.

Bloomberg'in yaptığı bir ankete katılan ekonomistlerin üçte ikisinden fazlası 1,14 trilyon Euro'luk parasal genişleme programını genişleteceğini ya da süresini uzatacağını düşünüyor. Ankete katılan ekonomistlerin hemen hemen hepsi Draghi'nin bu yola gelecek dokuz ay içinde başvuracağını tahmin ediyor. Ekonominin şimdilik iyileştiğini düşünen ekonomist dayısı artarken bu durumun uzun sürmeyeceğinden endişeleniyorlar.

AMB'nin parasal genişleme programını güçlendirerek sürdürebileceğine dair birtakım işaretler gelmeye başlamıştı. AMB Yönetim Kurulu, küresel ticaretteki daralmanın, iç talebin telafi edecek güce ulaşamadan ihracatı azaltacağından endişe ettiklerini belirtmişlerdi. AMB ayrıca bu ay yaptığı açıklamada, büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı çekmişti. AMB Başkanı Draghi de basına yaptığı bir açıklamada parasal genişleme programının büyüklük, süre ve kompozisyonu bakımından esnek olduğunu söylemişti.