Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Çin ekonomisinin yavaşladığına dair endişelerin etkisiyle bir haftadan uzun bir sürenin en sert düşüşünü kaydederek sanayi metallerinde kayıplara öncülük ediyor. Çin’in sanayi üretimi verisi beklentilerin altında kalarak ekonomik yavaşlama endişelerini derinleştirdi. Öte yandan Pazar günü açıklanan verilerden sabit sermaye yatırımları yılın ilk sekiz ayında 2000 yılından bu yana en yavaş artışı kaydetti. Çin’in ekonomik büyümesi hükümetin yüzde 7 civarındaki hedefinin altında seyrederken, Bloomberg’in aylık gayrisafi yurtiçi hasıla takibi göstergesi yüzde 6.64’e işaret ediyor.

İngiltere merkezli Kingdom Futures Ltd. direktörü Malcolm Freeman, “Çin verisi, özellikle Ağustos ayı sanayi üretimi yatırımcıların güvenini sarstı” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 2.5 kadar gerileyerek 4 Eylül’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti ve ton başına 10,040 dolardan işlem gördü.

Bakır, yüzde 1.3 kadar değer kaybederek ton başına 5,300 dolar ile 8 Eylül’den bu yana en düşük seviyeye indi ardından 5,329 dolardan işlem gördü. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex’te yüzde 1. gerileyerek pound başına 2.4275 dolar oldu.