Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi’nin sanayi üretimi, Temmuz ayında ekonomist beklentilerinin üzerinde yükseliş gösterdi. Üretim bölgenin en büyük ekonomisinin 3’ünde arttı.

Avrupa Birliği istatistik kurumunun Pazartesi günü Lüksemburg’ta açıkladığı verilere göre 19 üyeli bölgenin üretimi Haziran ayından yüzde 0.6 yükseldi. Üretim Haziran’da yüzde 0.3 gerilemişti. Söz konusu artış Şubat ayından bu yana en güçlü olarak kaydedildi ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin ettiği seviyenin iki katı olarak gerçekleşti. Üretim yıllık bazda yüzde 1.9 yükseldi.

Veri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin uyarılarına rağmen bölgede ekonomik görünümün iyileştiğine işaret ediyor. Draghi, gelişen piyasalarda Çin öncülüğünde yaşanan yavaşlamanın aşağı yünlü risk teşkil ettiğini belirtmişti. Ekonomik güveninin 4 yılın zirvesinde olması ile birlikte işsizlik Temmuz ayında beklenmedik şekilde geriledi. Büyüme ise ilk yarı yılda ilk açıklanandan güçlü gerçekleşti.

Almanya’da sanayi üretimi yüzde 0.5 yükseldi. İspanya’da yüzde 0.6, İtalya’da yüzde 1.1 arttı. Üretim Yunanistan’da Temmuz’da yüzde 4.3 ile Mart ayından bu yana ilk yükselişi gösterdi. Fransa’da üretim, bir önceki ay yüzde 0.2 düşmesinin ardından yüzde 0.8 geriledi.