Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed'in bu haftaki kritik faiz toplantısı öncesi, düşük hacimle birlikte, son bir ayın en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,104.82 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 10:45'te fazla değişmedi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü düşerek kayıplarını altını güne taşıdı ve üç haftanın en düşüğüne geriledi.

Altın son 12 ayda, ABD'de para politikasının sıkılaştırılacağı beklentisi ile yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin neredeyse yarısı, ABD işgücü piyasasındaki iyileşme dikkate alındığında, Fed'in faiz artırımına gideceğini düşünürken, vadeli işlem traderları faiz artırımı ihtimalini yüzde 28 olarak görüyor. Yılsonuna kadar faiz artırımı ihtimali ise yüzde 58e yükseldi.

Londra'da Citigroup Inc. analisti David Wilson, "Altın, Eylül ayında faiz artırımından ziyade Aralık ayını fiyatlamış görünüyor," dedi ve "Eğer piyasa Perşembe günü sürpriz bir faiz artırımı görürse, altın sert düşüş yaşayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli ETF'lerin toplam değeri, son üç haftada, yatırımcıların merkez bankası kararını beklemeleri ile birlikte, 2.6 milyar doalrdan fazla eridi. Yüksek borçlanma maliyetleri, tahviller gibi faiz ödemesi olmayan altının cazibesini azaltıyor. Fed politika yapıcıları 16-17 Eylül'de toplanıyor.

Aralık avdeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,106.40 dolara ulaştı. İşlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 45 altındaydı.

Platin düşüşünü dördüncü güne taşıyarak son bir ayın en uzun kayıp dönemini yaşadı. Metal yüzde 1.1 düşerek ons başına 959.42 dolara indi. Gümüş yüzde 1 düşerek ons başına 14.4675 dolara geriledi ve son iki haftanın en düşük seviyesine yöneldi. Platin yüzde 0.7 kayıpla ons başına 591.15 doalra üştü.