Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.30'da güncellendi)

ABD hisseleri, hisselerin Temmuz ayından bu yana en iyi haftayı kaydetmesinin ardından değer kaybediyor. Yatırımcılar Fed’in faiz oranlarını bu hafta artırıp artırmayacağı konusunda spekülasyon yaparken, Çin’den gelen ekonomik veriler büyümenin yavaşladığı işaretlerini artırdı.

Yahoo! Inc. ve Alibaba Group Holding Ltd. en az yüzde 3.4 geriledi. Enerji ve ham madde hisseleri, emtianın gerilemesi ile değer kaybetti. Apple Inc., yeni iPhone satışlarının güçlü başlaması ile yüzde 1.9 prim yaptı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek New York saati ile 10.20’de 1,956 puana indi. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 2.1 yükseliş göstermişti. Endeksteki yükselişte, Fed’in Perşembe günkü kararı öncesinde küresel hisselerde görülen sert dalgalanmalar etki olmuştu. Dow Jones Industrial Average Endeksi 46.50 puan veya yüzde 0.3 düşüş ile 16,386.59 puana geldi. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Londra’daki Charles Schwab Corp. yöneticilerinden Kully Samra, “ABD hisselerinin bu hafta yönünü belirleyecek ana faktör Fed toplantısı olacak. Ne olursa olsun volatilite göreceğiz” dedi.

Çin hisseleri, zayıf gelen ekonomik verilerin ekonomideki yavaşlamanın derinleştiği endişelerini derinleştirmesi ile 3 haftanın en sert kaybını verdi. Sanayi üretimi ekonomist tahminlerinin altında kalırken, sabit sermaye yatırımları yılın ilk sekiz ayında 2000’den bu yana en yavaş artışı gösterdi.

Yatırımcılar Fed’in borçlanma maliyetlerini bu yıl artıracağı konusundaki emin tutumu koruyor ancak faizlerin bu hafta yükseleceğine yönelik beklentiler oldukça düşük. Traderlar faiz artırım kararı alınması olasılığını yüzde30 olarak görüyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre Fed’in Ekim ayında harekete geçmesi ihtimali yaklaşık yüzde 40, faizi Aralık ayında yükseltmesi olasılığı yüzde 59 seviyesinde. Söz konusu rakamlar, gösterge faizin ilk artırımının ardından ortalama yüzde 0.375 seviyesine geleceği varsayımını merkez alıyor. Mevcut durumda hedef aralık sıfır ile yüzde 0.25 arasında.

(17.30'da güncellendi)