Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, ABD’de faiz oranlarının yükseleceği endişesi ile düşüş gösterirken, Polonya, Macaristan ve Romanya tahvilleri ve para birimleri bu çeyrek dönemde yükseliş gösteriyor.  Bu ülkeleri birkaç hafta önce güvenli liman olarak tanımlayan bazı analistlere göre Avrupa Birliği’nin doğusu Fed Perşembe günü ne karar alırsa alsın yüksek performans göstermeyi sürdürecek.  

Analistlerin güvenli duruşları Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’den kaynaklanıyor. AMB’nin 1.14 trilyon euroluk (1.29 trilyon dolar) parasal genişleme programı daha yeni başladı sayılır ve bu teşvik ABD’nin 2006’dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımı yansımalarına ve Fed Başkanı Janet Yellen’in yapacağı açıklamaların etkilerine karşı korunma sağlayabilir.

Londra’daki Commerzbank AG baş gelişen piyasalar stratejisti Simon Quijano-Evans, “Çekirdek ve doğu Avrupa ülkeleri Euro Bölgesi’nde olanlara daha bağımlı. Fed’in faiz artırımı bu ülkelere sermaye akışlarını vurgulayabilir” dedi. Evans, müşterilerine geçtiğimiz ay bölgenin Eurotahvillerinde ve yerel para birimi cinsinden tahvillerde gecelik pozisyonları tutmalarını önerdi. Evans, “Merkezi ve doğu Avrupa için Draghi Yellen’den daha önemli” diye konuştu.

AMB başkanı bu ay yavaşlayan büyüme ile mücadele etmek amacıyla teşvik önlemlerini artırma sinyali verdi. Bloomberg anketine katılan analistlerin üçte ikisi parasal genişleme programının uzatılacağı veya yükseltileceğini öngördü. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 0.1’e yavaşladı.