Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14.10'da güncellendi)

Petrol, ABD stoklarındaki sürpriz düşüşün küresel arz fazlası sorununu hafifletmeye yeterli olmadığı spekülasyonu ile bu ayın en yüksek kapanış seviyesinden geriliyor.

Petrol vadelileri, Çarşamba günü yüzde 5.7 yükselmesinin ardından New York’ta yüzde 1.6 geriledi. Resmi verilere göre ABD’de petrol stokları 11 Eylül’de sona eren haftada 2.1 milyon varil geriledi. ABD’de üretim düşüşü 6. haftaya taşırken, rafinerilerin faaliyet oranı Temmuz ayından bu yana ilk kez yükseliş gösterdi. Bloomberg anketine katılan uzmanlar stokları 2 milyon varil genişleyeceğini öngörmüştü.

Petrol, küresel arz fazlası sorunu ile birlikte bu yılın Haziran ayındaki kapanış zirvesinden yüzde 20 aşağıda seyrediyor. Goldman Sachs Group Inc. arz fazlasının ilk beklenenden yüksek olduğunu belirtti. ABD’de stoklar 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Üretim doğru yönde ilerliyor. Stoklardaki 2 milyon varillik düşüş büyük tabloda bir şey değiştirmez ama stokun aşağı yönelmesi olumlu” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 74 sent gerileyerek Londra saati ile 10.36’da varil başına 46.41 dolar oldu. Kontrat Çarşamba günü 2.56 dolar yükselerek 31 Ağustos’tan bu yana en büyük artışı kaydetti ve 47.15 dolardan kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 6 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 78 sent düşüş ile varil başına 48.97 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 2 dolar yükselerek 49.75 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 2.14 dolar seviyesinde.  

(14.10'da güncellendi)