Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilere maaş artışına ilişkin, "Yeni TBMM'yi bekleyerek, bu düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Buradaki temel perspektifimiz artışlardan faydalanamayan kesimleri faydalandırmak" dedi.

Yılmaz, bir özel TV kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cevdet Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinden, 7 Haziran benzeri bir tablonun çıkması durumunda ekonomi ve yatırımların nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine, bu konuda endişeli bir tablo görmediğini söyledi. Türkiye'nin çok kısa bir süre içinde seçime gittiğini ve uzun bir belirsizlik yaşanmadığını kaydeden Yılmaz, demokrasilerde zaman zaman bu tür şeylerin yaşanabileceğine işaret etti. 1 Kasım seçimlerinde vatandaşın hakemliğine gideceklerini dile getiren Yılmaz, "Bundan sonra siyasi belirsizlik biteceği gibi, 2019'a kadar da Türkiye'de seçim olmayacak. Seçimleri özleyeceğimiz bir döneme gireceğiz, bu dönem Türkiye için de bir fırsat penceresi olacak. Altın değerinde yıllar olacak. Bazı gereksiz tartışmaları bir kenara bırakıp 1 Kasım'a odaklanmalıyız, halkımızın önüne gelecek perspektifini koymalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Seçim vaatlerinin neler olacağı, emekli maaşlarına yönelik iyileştirmenin olup olmayacağına yönelik soru üzerine Yılmaz, "7 Haziran'daki seçim beyannamemiz temel politika çerçevesi olarak geçerliliğini koruyor. Bir taraftan da dünyada ve Türkiye'deki değişimler, vatandaşımızın talepleri ile 7 Haziran'dan çıkardığımız bazı sonuçlarla birlikte seçim beyannamemizi güncellemiş olacağız. Bu henüz bitmiş bir çalışma değil, bittiğinde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu kamuoyu ile paylaşacak" dedi.

Sosyal kesimlerin beklentilerinin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, makro dengeler ve politikalar içerisinde bu kesimlerin beklentilerine maksimum cevap oluşturan bir perspektifle hareket edeceklerini belirtti.

Yılmaz, 7 Haziran seçimlerinden önce emeklilere belli oranlarda iyileşmeler yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, seçimden önce Diyarbakır'da bir açıklama yapmıştı. 'Seyyanen artışlardan istifade etmeyen kesimlere dönük olarak da hepsini kapsama alan yeni bir çalışma yapacağız' demişti. Bu seçimlerden önce söylendi, Başbakanımız seçimlerden sonra da belli ortamlarda teyiden konuşmalar yaptı. Biz de bu çerçevede hazırlıklarımızı yapıyoruz ama burada düzenleme ihtiyacı var. TBMM çalışıyor olsa bu düzenlemeler şimdi yapılırdı ama teknik olarak bunu yapmanız mümkün değil, çünkü bu iş için TBMM'nin kanun çıkarması lazım. Dolayısıyla yeni TBMM'yi bekleyerek, bu düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Buradaki temel perspektifimiz artışlardan faydalanamayan kesimleri faydalandırmak.

Memurlarla ilgili düzenleme gerekmiyordu, toplu sözleşme görüşmelerinde o adımları attık. 3 milyona yakın memur emeklisi de o artışlardan faydalandı. Geri kalan kesimlerle ilgili de aynı çalışmalarımız sürdürüyoruz."

Emekli kesimin kendileri için büyük önem taşıdığını anlatan Yılmaz, "Biz bu kesimi sosyal açıdan çok önemsiyoruz. Türkiye'nin gelir dağılımının düzelmesi ve daha dengeli bir sosyal yapının oluşması için emeklilere dönük her türlü çalışmaya dikkatle bakıyoruz. Bu sadece maaş artışı şeklinde değil. Emeklilerimizin ev sahibi olması, TOKİ'nin birtakım çalışması ve başka mekanizmalar konusunda ne yapabileceksek, bu konularda elimizden gelenin maksimumunu... Ama gerçekçi bir şekilde, hesabı kitabı yapılarak, dengelerimiz içerisinde yeri tarif edilerek bütün bu çalışmalar yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, benzer çalışmaların gençler için de yapıldığını bildirerek, "Ekonomimizin zemini gençlerin üretkenliğinden oluşuyor. Gençlerimizin becerilerine, donanımına, istihdam piyasalarına geçişine destek olacak mekanizmalar da bu dönem üzerinde hassasiyetle durduğumuz konular olacak" diye konuştu.

- "Fitch'in Türkiye kararında bir değişiklik beklemiyorum"-

Kredi kartlarına taksit sınırlamasının esnetilmesine yönelik çalışmalar hatırlatılarak, konunun ne zaman Finansal İstikrar Komitesi'ne geleceğinin sorulması üzerine Yılmaz, komitenin bu konuda bayram öncesi değerlendirme yapacağını söyledi. Yılmaz, "19-20 Eylül gibi değerlendirme yapma gibi bir planlamamız var, bu ay içinde değerlendirmemizi yapacağız" dedi.

Yılmaz, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bu akşam açıklayacağı faiz kararının Türkiye'ye etkilerinin sorulması üzerine, "Fed'in yeni politikası büyük oranda fiyatlara yansımış durumda ama tabii ki ilave bir karar devreye girdiğinde etkileri olabilir. Bu karar için gerektiğinden fazla endişe duyulmamalı" ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, yarın açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi hakkında beklentisinin sorulması üzerine, Türkiye'nin ilk altı ayda yüzde 3,1 büyüdüğünü, ülke adına olumlu bir perspektif bulunduğunu söyledi. Yılmaz, Fitch'in kararında bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Bu yıl için öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefinin revize edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Yılmaz, "IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar dünya büyümesini aşağı doğru revize etti. Daha da revize edecek gibi görünüyorlar. Biz de bundan etkileniyoruz. Bu yıl yüzde 3 civarında bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu.


AA