Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(21.50'de güncellendi)

Dolar/TL kuru, ABD Merkez Bankası’nın gösterge faizi yükseltmeden kaçınmasının ardından düşüş gösterdi. Kur, Fed kararının ardından 2.98 seviyesinin altına indi ve 2.9766 seviyesini gördü.

Kur gün içinde genel olarak 3.0070 civarında seyretmesi ile birlikte 3.0283 seviyesine kadar yükseliş gösterdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren ve bugün sonuçlanan toplantısında politika faizini değiştirmedi ve bu gecikmenin inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyon ve küresel ekonomideki belirsiz görünüm ve finans piyasalarında son dönemde görülen kargaşadan kaynaklandığını işaret etti.

Türk Lirası, Fed’in faiz kararı öncesinde 2 günlük ralliyi sonlandırdı. Fed’in faiz kararı öncesinde riskler gelişen piyasa varlıklarına yönelik talebi azalttı. Gelişen piyasa varlıkları bu yıl satış dalgalarına karşı kırılgan bir seyir izledi.

Lira dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybederek İstanbul saati ile 12.52’de 3.0241 seviyesine geldi ve Bloomberg’in takip ettiği 31 önemli para birimi arasındaki en büyük düşüşü gösterdi. Lira geçtiğimiz ay Brezilya reali hariç tüm gelişen piyasa para birimlerinden daha fazla gerileme kaydetti. Güvenlik kaygıları, politik belirsizlik ve ABD’de borçlanma maliyetlerinin artacağı ihtimali yatırımcının Türk varlıklarından çıkmasına neden oldu.

Lira dolar karşısında Çarşamba günü İstanbul saat ile 17.27’de yüzde 1 güçlenerek 2.9987 seviyesini gördü. Lira Salı günü de Haziran ayından bu yana en büyük yükselişi kaydetmişti. Geçtiğimiz ayın büyük bir çoğunluğunda Lira’nın 14 günlük RSI’ı eşik olarak görülen 30 seviyesinin altında seyretti. Analistler 30’un altındaki seviyeleri bir varlığın aşırı düştüğü sinyali olarak görüyor.

Union Bancaire Privee stratejistlerinden Koon Chow, “Lira, Fed faiz artırmazsa veya güvercin bir mesaj verirse daha da toparlanabilir. Ancak yurtiçi politika ve büyümede yaşanan belirsizlikler liranın performansını sınırlıyor” dedi.

(21.50'de güncellendi)