Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Yeni konut başlangıçları Ağustos ayında gerileyerek gayrimenkul sektöründeki toparlanmanın zaman alacağı sinyali verdi. ABD'de konut başlangıçları Ağustos'ta yüzde 3 daralarak 1 milyon 126 bin oldu. İnşaat izinleri Ağustos'ta yüzde 3.5 artarak 1 milyon 170 bin olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı’nın Perşembe günü Washington’da açıkladığı verilere göre konut başlangıçları yıllık bazda bir önceki ayın 1.16 milyon seviyesinden yüzde 3 gerileyerek 1.13 milyona indi. Bloomberg anketine katılan 81 ekonomistin tahminlerinin medyanı 1.16 milyon seviyesindeydi.

İstihdamdaki istikrarlı yükseliş ve mortgage faizlerinin rekor düşük seviyelerde olması daha fazla ayıda Amerikalı emlak sektörüne çekiyor. Tek ailelik konutlara verilen inşaat izinleri geçtiğimiz ay 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu da inşaatçıların Fed’in faizi artırmaya hazırlanmasına rağmen güvenli bir tutum sergiledikleri sinyali verdi.

PNC Financial Services Group Inc. ekonomistlerinden Gus Faucher, “Konut başlangıçları ve izinlerde önümüzdeki birkaç ay ve 2016’da yükselişler göreceğiz” dedi.