Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Finans piyasaları, Pazartesi günü küresel hisse senetlerinin değerinde 800 milyar dolarlık erimeye neden olan satış dalgasının ardından yatışma işaretleri veriyor.

ABD endeks vadeli kontratları yükseldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin beş gün süren satış dalgasını durdurabileceğini işaret etti. Ham petrol ve bakır fiyatlarındaki yükselişler, emtia üreticisi ülkelerin para birimlerini yükseltti. Stoxx Europe 600 Endeksi, Pazartesi günü yüzde 29 düşen Glencore Plc'nin yükselmesi ile birlikte kayıplarını geri aldı.

Londra'da Baring Asset Management para yöneticisi James Buckley, "Satışların en kötüsü geride kalmış olabilir," dedi ve "Büyük bölümü Çin'e ait olan ancak sadece Çin'e özgü olmayan belirsizlik yatırımcıları husuzsuz etti. Daha uzun vadeli bakmaya çalışıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Bu sıçrama, emtia fiyatlarındaki düşüş ve Çin'deki yavaşlamadan endiğe duyan yatırımcılar ile ABD ekonomisindeki güçlü seyrin küresel büyümeyi sürdürmeye yeteceğini savunanlar arasındaki çekişmenin dinamiğinin altını çiziyor. Euro Bölgesi'nde ekonomik güven bu ay beklenmedik bir şekilde artarken, bugün açıklanacak olan verinin ABD konut piyasasındaki güçlenmenin sürdüğünü göstermesi bekleniyor.

Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) E-mini vadeli kontratları, gösterge edneksin dün yüzde 2.6 düşmesinin ardından, New York saati ile 08:26'da yüzde 0.7 yükseldi. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.5 yükselerek varil başına 45.10 dolara çıkarken, Glencore yüzde 11 değer kazandı.

(15:50'de güncellendi)