Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, ABD ve Avrupa piyasalarındaki satış dalgasının bölgeye yayılması ve materyal hisselerinin kayıplara öncülük etmesi ile geriliyor. Gösterge endeks Kasım 2012’den bu yana en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.4 gerileyerek Tokyo saati ile 09.10’da 122.96 puana geldi. Endeks bu çeyrek dönemde yüzde 16 düşüş göstermeye hazırlanıyor. Standard & Poor’s 500 Endeksi, emtia ve biyoteknoloji hisselerindeki düşüş ile birlikte Pazartesi günü yüzde 2.6 geriledi. Öte yandan küresel hisse senedi göstergesi 2 yılın en düşük seviyesine indi. Glencore Plc yüzde 29 değer kaybetti ve Bloomberg Dünya Madencilik Endeksi’ni yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine itti.

Piyasalar, Çin ekonomisinin teşvik çabalarına rağmen duraksamasıyla sarsıldı. Çin’in sanayi karları göstergesi Pazartesi günü açıklanan verilere göre en az 4 yılın en sert düşüşünü gösterdi. Bu hafta Çin’in imalat sanayi verisi açıklanacak ve veri Asya’nın en büyük ekonomisinin durumu ile ilgili ipuçları verecek. Diğer taraftan ABD’de faiz oranlarının artırılması ihtimali güveni olumsuz etkiliyor.

Tokyo’daki SMBC Friend Securities Co. baş stratejisti Toshihiko Matsuno, “Çin’deki yavaşlama diğer Asya ekonomilerine, Brezilya ve Avustralya’ya yayılıyor. Gelişen piyasalardaki zayıflık dünya ekonomisinin gelenlinde yankılanabilir. Piyasanın Çin’deki yavaşlama ile ilgili korkularının ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz ve bundan dolayı yatırımcılar likide ve güvenli varlıklara dönüyor” dedi.