Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvili piyasası, Fed yetkililerinin ivmelenme öngörüsünü sürdürmesine rağmen, ABD’de enflasyon beklentilerinin gerilediği sinyali veriyor.

5 yıl vadeli ABD tahvil faizi ile benzer vadeli Enflasyon Korumalı ABD Hazine Tahvil (TIPS) faizi arasındaki fark Pazartesi günü 1 yüzde puanın altına düştü ve 6 yılın en düşük seviyesine indi. Söz konusu fark başa baş oran olarak adlandırılıyor ve tüketici fiyatları beklentilerinin göstergesi olarak biliniyor.  

Enflasyon görünümü, hisse senetleri ve emtiadaki değer kaybı ile birlikte düşüş gösteriyor. Buna karşın, Fed yetkilileri fiyat artışlarının hızlanmaya hazırlandığı konusunda uyarıda bulunmayı sürdürüyor ve faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanıyor. San Francisco Fed Başkanı John Williams Pazartesi günü enflasyonun kademeli bir şekilde merkez bankasının yüzde 2’lik hedefine yükselmesini beklediğini belirtti.

Tokyo’daki Daiwa SB Investments yöneticilerinden Kei Katayama, “Başa baş oran Pazartesi günü kayda değer şekilde geriledi. Aynı zamanda Fed, ABD ekonomisinin sağlıklı olduğunu söyleyerek piyasayı sakinleştirmeye çalışıyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 1 baz puan gerileyerek Tokyo saati ile 11.35’te yüzde 2.08 oldu. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 1/8 veya 1,000 dolar nominal değerde 1.25 dolar yükselerek 99 1/4 seviyesine geldi.

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi, Çin’deki yavaşlamanın emtia fiyatlarını aşağı çekmesi ve küresel ekonomik genişlemeyi tehdit etmesi ile tüm yıl sıfıra yakın bir seyir izledi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi Pazartesi günü yüzde 2.6 geriledi. Petrol vadelileri yüzde 2.8 geriledi.