Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisselerdeki satış dalgası Japonya’ya yayıldı, Topix Endeksi Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Gemicilik göstergesi, yaklaşık iki yılın en büyük düşüşünü göstererek 33 Topix sanayi grubunda kayıplara yol açtı. Mitsui OSK Lines Ltd., Daiichi Chuo KK’nin şirketin konkordato yaptığını belirmesinin ardından geriledi.  Mitsui OSK, işlemleri durdurulan Daiichi Chuo’nun en büyük hissedarı. Kobe Steel Ltd. Çin’deki satışların yavaşlaması ile yıllık kar tahminini yarıdan fazla indirmesinin ardından Nikkei 225 Stock Average’de en büyük düşüşü gösterdi. Nikkei 225’teki her bir şirket düşüş gösterdi.

Topix Endeksi yüzde 4.4 gerileyerek Tokyo’da 1,375.52 puan ile p19 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Endekste yükselen her bir hisse için yaklaşık 31 hisse değer kaybetti. Nikkei 225 yüzde 4.1 düşüş ile 16,930.84 puan geldi. Yen dolar karşısındai yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmaları ile birlikte Pazartesi günü yüzde 0.6 değerlenmesinin ardından yüzde 0.4 güçlenerek 119.47 yenden işlem gördü. Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 2.6 gerileyerek 1 ayın en düşük seviyesine indi. Emtia şirketleri, Çin’den gelen zayıf veri ve biyoteknoloji hisselerinin değer kaybetmesi ile geriledi.

Melbourne’deki Pengana Capital Ltd. portfolyo yöneticilerinden Tim Schroeders, “Volatilite kısa ömürlü olacak. Piyasaların öngörülebilir bir katalizör olmadan yakın zamanda yukarı yöneleceğini düşünmek bu noktada mantıklı değil” dedi.