Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in para birimi yuanın küresel rezerv para statüsü olmaya giderek yaklaşıyor. Küresel para birimi olma konusunda kilit kurum uluslararası para fonu, yani IMF. Bunun için IMF'in yuanı, önde gelen para birimlerinden oluşan özel çekme hakları sepetine eklemesi gerekiyor.

Financial Times gazetesine göre, para birimleri bu sepete dahil olan ABD ve diğer ortak ülkeler, yuanın sepete eklenmesini büyük olasılıkla destekleyecek. Ancak bunun önünde tek bir engel olabilir. O da IMF yönetiminin sürpriz bir çıkışla, bunun aksini tavsiye etmesi.

Bu mümkün görünüyor zira IMF yöneticileri ve uzmanları, henüz çözülmemiş teknik engellerden ve çin yönetiminin piyasalara yönelik sert müdahalelerinden büyük kaygı duyuyor. IMF tarafında gerginlik nedeni olan bir diğer konu ise Çin'in kur rejiminde yaptığı reformlarla ilgili iletişiminin zayıf olması. Bu durum geçen ay küresel piyasalarda bir çalkantıya yol açmıştı.

Özel çekme hakları sepetine ABD doları, Euro, İngiliz sterlini ve Japon Yeni'nden oluşuyor. Yuanın katılması, Euro'nun tedavüle girmesinden beri sepetteki en büyük değişiklik olacak. IMF'nin bir para birimini, özel çekme hakları sepetine eklemek için iki ana kriteri var. Ülkenin ticari yönden büyük bir ekonomi olması ve ülkenin parasının özgürce kullanılabilir olması.