Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de Tüketici Güven Endeksi eylül ayında 103'e ulaşarak, son 8 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

ABD'de tüketici eğilimlerini ölçen Conference Board'un bugün açıklanan verilerine göre, Tüketici Güven Endeksi eylülde önceki aya kıyasla 2,7 puan artarak 103'e yükseldi. Bu sonuçla, Eylül 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan endekse ilişkin piyasa beklentisi 97 düzeyindeydi. Tüketici Güveni, Eylül 2007'de 121,2 ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Conference Board'un ekonomik göstergelerden sorumlu direktörü Lynn Franco, beklentileri aşan endekse ilişkin, "Tüketici güveni, ağustostaki dik yükselişin ardından eylülde de ılımlı artış gösterdi. Tüketicilerin mevcut şartları daha pozitif değerlendirmesi, endeksi 8 yılın en yüksek seviyesine çıkardı" açıklamasını yaptı.

Öte yandan, ağustos ayı Tüketici Güven Endeksi 101,5'ten 101,3'e revize edildi. Söz konusu veri, temmuz ayında ise 91 ile son 9 ayın en düşük seviyesini kaydetmişti.

Ekonomistler, 8 yılın zirvesine çıkan tüketici güveninin, tüketici harcamalarını destekleyerek, yılın ilk yarısında yüzde 2,3 büyüyen ABD ekonomisine ivme kazandırabileceğine işaret ediyor. Yükselen tüketici güveni, aynı zamanda, faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası'na "yeşil ışık" yakan verilerden biri olarak değerlendiriliyor.

Bu arada, dünkü sert düşüşün ardından gelen tepki alımlarıyla güne yükselişle başlayan New York Borsasında endeksler, verinin ardından değer kazanmaya devam ediyor.