Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, hükümetin 5 trilyon dolarlık gerilemeyi sonlandırmaya çabalaması ile birlikte 2008’den bu yana en büyük çeyrek dönemlik kaybı azaltarak yükseliyor. Öte yandan dünyanın en büyük ekonomisinden keskin yavaşlama işaretleri gelmeyi sürdürüyor.

Şanghay Bileşik Endeksi Haziran ayı sonundan bu yana yüzde 28 gerileyerek küresel gösterge endeksler arasındaki en büyük düşüşü kaydetti. Endeks yerel saat işe 13.02’de 3,062.54 puana indi. İşlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 57 altında seyretti. Çin’in finans piyasaları Perşembe gününden itibaren bir hafta boyunca tatil nedeniyle kapalı olacak.

Çin Borsalarında işlem gören hisselerin değeri Haziran ayındaki rekor seviyeden bu yana yüzde 87 geriledi. Hisse senetlerindeki balonun patlamasının ardından hükümet hisseleri desteklemek için görülmemiş önlemler aldı. Bu önlemler arasında büyük hissedarların satış yapmasının yasaklanması ve endeks vadelilerinde işlemlerin engellenmesi yer alıyordu.

Hisse senetlerinde yılın ilk yarısında görülen yükselişleri destekleyen kaldıraçlı işlemler zirve seviyenin görülmesinden bu yana yüzde 60 geriledi. Hükümet düzenlemeye tabi olmayan kredili işlemlerin yaklaşık yüzde 70’ini ortadan kaldırdı. Başkan Xi Jinping geçtiğimiz hafta hisse senetlerinin toparlanma aşamasına girdiğini belirtti ve politika yapıcıların volatilitenin düşmesi ile desteği azaltacağı sinyali verdi.