Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley’ye göre Çin’den Yunanistan’a yaşanan çalkantının etkisiyle sarsılan emtia piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına hazırlanması ile yeni bir şoka doğru ilerliyor.

Banka, 29 Eylül tarihli raporunda, sanayi metalleri için fiyat tahminlerini yüzde 12 kadar düşürdü. Morgan Stanley, Çin’de artan talebin geçmişte fiyatlarda balon oluşmasına neden olmasına atıfta bulunarak yatırımcıların kömür ve alüminden uzak durması gerektiğini belirtti. Banka, nikel, bakır ve çinko gibi baz metalleri dökme emtiaya karşı hala tercih ettiğini ifade etti ki bu emtiada beklentilerini yüzde 25 kadar düşürdü

Bankanın analistlerinden Tom Price, Joel Crane ve Susan Bates, “Bankanın Haziran ayındaki son fiyat değerlendirmesinden bu yana bir dizi makro ekonomik gelişme emtia fiyatlarını kayda değer şekilde aşağı çekti. Dördüncü çeyrekte görülecek yukarı yönlü bir fiyat hareketi en azından bir harici şok ile sınırlanacak. Bu da ABD’nin Aralık ayında yapılabileceği faiz artırımı” yorumu yaptı.

Ham maddeden sağlanan getiriler geçtiğimiz ay 1999’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. En büyük enerji, metal ve tahıl tüketicisi Çin’in 1990’dan bu yana en yavaş ekonomik büyümeyi kaydedeceği beklentileri ile bakırdan petrole her şeyde arz fazlası yaşanıyor. Fed Başkanı Janet Yellen, küresel görünümdeki belirsizliğin 2015’te yapılması beklenen faiz artırımını erteletmeyeceği sinyali verdi. Faiz artırımı, emtianın görünümünü tahviller gibi faiz getirmediği için zayıflatabilir.