Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlamanın etkisiyle küresel ekonominin bu yıl sonunda yüzde 2,3 büyümesinin beklendiğini belirtti.

Kredi derecelendirme şirketi, "Gelişmekte olan piyasalardaki oynaklık küresel ekonomik büyüme görünümü üzerinde baskı oluşturuyor" başlıklı Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı.

En son küresel ekonomik görünüm verilerine göre 2015 yılında küresel ekonominin yüzde 2,3 büyüme göstermesinin beklendiği belirtilen raporda, "Brezilya ve Rusya ekonomilerindeki resesyon, Çin'deki ve birçok gelişmekte olan ekonomideki zayıflamanın aşağı çektiği bu büyüme oranı, 2009 yılındaki finansal krizden bu yana en zayıf seviye. Küresel ekonomik büyümenin 2016 ve 2017'de yüzde 2,7 olmasını öngörüyoruz" değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Fed, eylül ayında politika faiz oranını artırmamış olsa da halen Fed'in bu yılın sonundan önce parasal sıkılaştırma döngüsüne başlamasını; bunun İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından takip edilmesini bekliyoruz. Faiz artırımının hızı tarihsel normlarının altında olacaktır. Fitch, ABD'de politika faizinin 2016 yılında yaklaşık ortalama yüzde 0,8, 2017 yılında ise yüzde 1,6 oranında olmasını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) parasal genişleme programlarını sürdürecek."

Raporda, gelişen ekonomilerindeki emtia fiyatlarındaki düşüşün ve politik şokların yarattığı yavaşlamanın küresel büyüme için artan oranda risk oluşturmaya başladığına işaret edildi.

- Bu yıl Rusya ekonomisinin yüzde 4 daralması öngörülüyor

Raporda, Çin ekonomisinin bu yıl için öngörülen büyümesinin yüzde 6,8'dan, gelecek yıl yüzde 6,3'e, 2017'de ise yüzde 5,5'e gerilemesinin beklendiği ifade edildi.

Çin'de yatırımların sert şekilde azalmasına rağmen, tüketimin güçlü seyrettiği vurgusu yapılan raporda, konut sektöründe, sermaye akışı görünümünde ve politika çerçevesinde aşağı yönlü risklerin olduğu vurgulandı.

Fitch'in raporunda Hindistan'ın yılsonunda BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) içerisinde yüzde 7,5 ile en hızlı büyümeyi kaydetmesinin beklendiği öngörülürken, reformların ve yüksek yatırımın desteklediği ekonominin 2016 yılında yüzde 8 büyüyebileceği kaydedildi.

Bu yıl Rusya'da yüzde 4, Brezilya'da ise yüzde 3 daralma beklendiği bildirilen raporda, Rusya'nın 2016'da yüzde 0,5, Brezilya'nın ise 2017 yılında yüzde 1,2 büyüme kaydedebileceğini ifade edildi.

- ABD ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesi bekleniyor

ABD'de ekonomik büyümenin bu yıl içerisinde güçlendiği belirtilen raporda, ABD ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5, 2017 yılında ise yüzde 2,3 büyümesinin beklendiğini aktarıldı.

Euro Bölgesi'nde ise ekonomik büyümenin devam etmesinin öngörüldüğü raporda, 2015-2017 dönemde bölgenin ortalama yüzde 1,6 büyümesinin tahmin edildiği ifade edildi.

ECB'nin parasal genişleme programının reel ekonomi üzerindeki etkilerinin görüldüğü, buna rağmen Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının 2017 yılına kadar yaklaşık yüzde 10 seviyesinde seyretmesinin beklendiğini kaydedilen raporda, "Euro Bölgesi'nde manşet enflasyonun bu yılın son çeyreğinde, başlıca baz etkisi sebebiyle ve bir yıl önce enerji fiyatlarını sert şekilde düşmesinin de etkisiyle artmasını bekliyoruz. Fitch, Euro Bölgesi'nde enflasyonun 2016 yılında yüzde 1,1, 2017 yılında ise yüzde 1,5 gerçekleşmesini beklemektedir" ifadelerine yer verildi.

Raporda, daha önceki tahminlere kıyasla Japonya'daki ekonomik iyileşmenin zayıf olduğu, ülkede ekonomik büyümenin bu yıl için öngörülen yüzde 0,8'den gelecek yıl yüzde 1,2'ye yükselmesinin beklendiği kaydedildi.

İngiltere'de büyümenin bu yıl yüzde 2,5 olduğu tahmin edilen raporda, 2016'da yüzde 2,3 ve 2017 yılında ise yüzde 2,1 büyüme kaydetmesinin öngörüldüğü aktarıldı.