Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Çin'de imalat sanayi faaliyetlerindeki yavaşlamanın durmakta olduğunu gösteren verinin ardından yükselirken, Avustralya doları değer kazandı.

Avustralya ve Japonya'da hisse senetleri, ABD hisse senetlerindeki yükselişin ardından yukarı yönde hareket etti ve Çin imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin beklenenden daha iyi çıkmasının ardından kazançlarını genişletti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin son dört yılın en büyük çeyrek dönem kaybını yaşamasının ardından yüzde 1.9 sıçradı. Avustralya doları ABD doları karşısında, Çin verisinin emtia üreten ülkelerin para birimlerine ve petrole destek sağlaması ile birlikte değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri ve yen zayıfladı.

Yatırımcılar, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de yavaşlamaya ilişkin endişelerin yılın üçüncü çeyreğinde küresel hisse senetlerinin toplam değerinde yaklaşık 10 trilyon dolarlık erimeye neden olan satışları tetiklemesinin ardından, Çin ekonomisine ilişkin istikrar işaretlerini memnunlukla karşılıyor. Çin'in imalat sanayi endekslerinde süregelen daralma, Kasım ayında bu yana gerçekleştirilen beş faiz indirimi ve hükümetin gayrımenkul alımları ve otomobil satışlarına getirdiği kısıtlamaları gevşetmesine karşın gerçekleşti. Japonya'da çeyrek dönem Tankan anketleri, tekleyen iç büyüme, Çin konusundaki endişeler ve Fed'in ne zaman borçlanma maliyelerini artıracağına ilişkin endişeler ile birlikte, işletmelerin tedirgin olduğunu gösterdi.

Auckland'da ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli ekonomisti Sharon Zollner, müşteriler için hazırladığı bilgilendirme notunda, "Küresel risk algılaması, sinirli piyasa katılımcılarının Ağustos ayının sonlarında görülen volatilitenin yalnızca kötü bir haytıra mı yoksa daha büyük bir sıkıntının yolda olduğunun bir ön göstergesi mi olduğunu değerlendirmeleri ile birlikte, günlük bazda, iyimserlik ve kötümserlik arasında gidip geliyor," dedi ve "Piyasalar muhtemelen öyle ya da böyle açık bir sinyal alana kadar zig zag hareketleri çizmeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi