Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Topix Endeksi’nin 5 yılın en sert çeyrek dönemlik düşüşünü kaydetmesinin ardından yenin gerilemesi ve Çin ekonomisinde yavaşlamasının engellediği işaretleri ile yükseliş gösteriyor. Yendeki düşüşte, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) parasal genişlemeyi artıracağı spekülasyonu etkili oldu.

Finans hisseleri yükselişlere öncülük etti. Orix Corp., tüketici-finans hisseleri göstergesinin Topix’teki 33 sanayi grubu arasındaki en büyük artışı kaydetmesinin ardından yüzde 6.8 prim yaptı. Mitsubishi Estate Co., inşaat şirketlerinin ikinci en büyük yükselişi göstermesi ile yüzde 3.8 değerlendi. Hoya Corp., Barclays Plc’nin tavsiyesini yükseltmesi sonrası yüzde 7.2 artış gösterdi. Shimizu Corp. yüzde 3.3 geriledi.

Topix Endeksi yüzde 2.3 yükselerek Tokyo saati ile 1,444.72 puana geldi. Endeks 30 Eylül’de sona eren 3 aylık dönemde yüzde 13 geriledi. Nikkei 225 Stock Average yüzde 2.3 artış ile 17,782.03 puan oldu. Merkez bankasında 2003-2008 yılları arasında yardımcı guvernör görevi yapan Kazumasa Iwata, Japonya Merkez Bankası’nın ekonomiden resesyona girme işaretleri gelmesi ile birlikte teşviki artırması gerekebileceğini söyledi. Çin’in resmi imalat sanayi göstergesi, Perşembe günü açıklanan verilere göre 3 yılın en düşüğüne yakın seviyede istikrarlaştı. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 120.18 yenden işlem gördü.

Tokyo’daki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities gene müdürü Norihiro Fujito, “BOJ’un gelecek haftaki politika toplantısı öncesinde gelişmelerle yön bulan bir işlem modeli başladı. Piyasa bu ay ek teşvik geleceği umutlarını fiyatlıyor” dedi.