Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol kötü haberler gelmeyi sürdürürken varil başına 45 dolara yakın seviyede tutunuyor. Yatırımcı Jim Rogers’a göre bu durum toparlanmanın yakın olduğu sinyali veriyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), hala rekora yakın seviyelerde petrol üretimi gerçekleştiriyor, Çin’in petrol ithalatı yavaşlarken, ABD’de stoklar 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Ancak, ABD’de gösterge fiyatlar, Ağustos ayı sonunda 6 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından 4 haftadan fazla bir süredir istikrarlı bir seyir izliyor.

Rogers, Perşembe günü Singapur’da verdiği bir röportajda, “Kötü haberler geldiğinde bir şey gerilemiyorsa bu genellikle dip seviyenin görüldüğü ve geri dönüş yaşanacağı anlamına gelir” diye konuştu. Rogers 1999 yılında emtiadaki ralliyi doğru tahmin etmişti. Yatırımcı, “Bir dönüm noktasında mıyız bunu henüz bilmiyorum ve bunun yakından takip ediyorum “ dedi.

Petrolde yaşanan küresel arz fazlası sorunu fiyatları geçtiğimiz yıl yarı yarıya düşürdü ve Citigroup Inc. ve Goldman Sachs Group Inc. bankaların ek düşüş beklentisine girmesine neden oldu. Goldman petrolün varil başına 20 dolara kadar gerileyebileceği tahmininde bulundu.