Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’da hane halkı harcamaları, bir önceki ay daralmasının ardından Ağustos ayında beklentileri aştı. Gıda ve giysi alımları söz konusu artışa katkı sağladı.

İstatistik kurumunun Cuma günü açıkladığı verilere göre harcamalar bir yıl önceye göre yüzde 2.9 yükseldi ve üç aydan bu yana ilk artış kaydedilmiş oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 0.3’lük bir artışa işaret ediyordu. İşsizlik yüzde 3.4 seviyesinde geldi. İşsizlik oranı Temmuz’da yüzde 3.3 seviyesindeydi.

Veri, sanayi üretiminde Ağustos ayında yaşanan beklenmedik düşüş ile çelişiyor. Sanayi üretimindeki gerileme Japonya’nın tekrar resesyona girme eğilimi gösterdiği endişesi yaratmıştı. JPMorgan Chase & Co., Meiji Yasuda Life Insurance Co. ve BNP Paribas ekonomistleri ekonominin Eylül’de sona eren üç aylık dönemde daraldığı tahmininde bulunuyor.

Tokyo’daki Tokai Tokyo Research Center Co. baş ekonomisti Hiroaki Muto, “Hane halkı harcamalarındaki yükseliş ekonomi için parlak bir nokta ve görünüm ile ilgili karamsarlığın hafiflemesine yardımcı olabilir” dedi.