Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri ilaç firmaları ve otomobil lastiği üreticilerine gelen alımların etkis ile, son üç günde ilk defa yükseldi. Sumitomo Mitsui Construction Co. değer kazandı.

Sumitomo Mitsui Construction yüzde 24 artarak Topix Endeksi'nde en fazla kazanç elde eden firma oldu. Bu hisse senedi, Çarşamba günü Yokohama’da bir apartman binasının sahte veriler üzerine inşa edildiği yolundaki haberin ardından sert bir düşüş göstermişti. Asahi Kasei Corp., bir biriminin Sumitomo Mitsui Construction için gerçekleştirilen bir projede veriyi değiştirdiğini ve zararı üstleneceklerini açıkladıktan sonra yüzde 14 ile 16 yılın en hızlı düşüşünü gösterdi. İlaç firması Daiichi Sankyo Co. yüzde 5.1 ve lastik üreticisi Bridgestone Corp. yüzde 3.5 yükseldi.

Tokyo'da Topix Endeksi yüzde 0.6 kaybını geri aldıktan sonra yüzde 1.4 artarak 1,490.72 puandan kapandı. Endekste düşen bir hisse karşılığı yaklaşık yedi hisse yükseldi. Nikkei 225 Endeksi de önceki kayıpları geri aldı ve yüzde 1.2 yükselerek günü 18,096.90 puandan tamamladı. Yen Amerikan doları karşısında, Fed'in faiz artırımını erteleyeceği beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte, üç günlük yükselişinin ardından 118.94 seviyesinde işlem gördü.

Hong Kong’lu Haitong International Securities Group Ltd. İşlem direktörü Andrew Sullivan “Zayıf Amerikan verilerinin faiz arttırımını daha az olası hale getireceğini düşünüyorum ki bu az da olsa olumlu” diye konuştu.

Hong Kong'da Mirabaud Asia Ltd. İşlem direktörü Andrew Clarke, “ABD muhtemelen yakın bir zamanda faiz artırmayacak ve bu nedenle piyasa güçlü,” dedi ve “Faiz yükselmeyecek, daha fazia teşvik geliyor ya da böyle olazcağını umuyoruz ve hisse senedi piyasaları yükseliyor” yorumunda bulundu.