Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 4B gönderildi

Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 4B gönderildi

Türkiye'nin 7. uydusu Türksat 4B, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya başarıyla gönderildi

Giriş: 17 Ekim 2015, Cumartesi 09:38
Güncelleme: 17 Ekim 2015, Cumartesi 10:32

Türkiye'nin uzaya gönderdiği 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, Türkiye saatiyle 23.40'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla gönderildi.

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül ve çok sayıda bürokrat, uydunun gönderilişi Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen törende izledi.

Türk mühendislerin de üretimine katıldığı Türksat 4B uydusu, gönderilişinden 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı.

Türksat 4B uydusundan ilk sinyal alındı

Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden dün gece başarılı şekilde fırlatılan Türksat 4B uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 09.01'de italya'nın Fucino yer istasyonundan alındığı bildirildi.

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, yaptığı açıklamada, Türksat 4B uydusunun fırlatılmadan 5 dakika 47 saniye sonra atmosferden çıktığını söyledi.

Uydunun 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrıldığını ifade eden Gül, "Uydunun 9 saat 13 dakika sonra Breeze-M'den başarıyla ayrılması ve ilk sinyalin alınması uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başladı. 6 gün sonra uydu, 50 derece doğru boylamındaki yörüngesine yerleşecek" diye konuştu.

Aralık ayında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.

Baykonur Uzay Üssü'nde, güvenlik nedeniyle 12 kilometre uzaklıkta düzenlenen törenle uzaya gönderilen Türksat 4B uydusu, 15 saniye izlenebildi

Türksat 4B Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya fırlatılan Türksat 4B uydusunu taşıyan roket, fırlatmadan 2 dakika sonra birinci kademeyi, 5 dakika 27 saniye sonra ikinci kademeyi, 9 dakika 41 saniye sonra ise üçüncü kademesini başarıyla bıraktı.

Baykonur Uzay Üssü'nde, güvenlik nedeniyle 12 kilometre uzaklıkta düzenlenen törenle uzaya gönderilen Türksat 4B uydusu, 15 saniye izlenebildi.

Fırlatmanın ardından açıklama yapan Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, uydunun başarıyla fırlatıldığını belirterek, 4 kademeli roketin birinci, ikinci ve üçüncü kademenin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Roketin dördüncü kademesinin uyduyu uzaya taşıdığını anlatan Gül, "Bu yaklaşık 9 saat 13 dakika sürecek. Daha sonra uydumuz kendi itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek" diye konuştu.

Roketin 3 kademesi görevini başarıyla tamamladı

Fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini bırakan uyduyu taşıyan proton, ikinci kademeyi ise 5 dakika 27 saniye sonra başarıyla bıraktı.

9 dakika 41 saniye sonra roketin kapsülü başarıyla açıldı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek.

TÜRKSAT 4B'nin yörüngeye yerleştirilmesinde Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.

"Yeni uyduyla Ku-Bant'ta canlı yayın geçişi ve veri haberleşmesinin yanı sıra, Ka-Bant'ta veri ve yüksek hızlı internet hizmetleri de sunulacak"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Kazakistan Baykonur Uzay Üssü'nden gönderilen Türksat 4B uydusuna ilişkin, "Fırlatma işlemi sonucunda ülkemiz, kullanma haklarını elinde bulundurduğu 50 derece Doğu yörüngesine bu uydumuzu yerleştirmekle beraber, bu yörüngede kendi sahipliğimizdeki ilk uydumuzun da sahibi olacağız" dedi.

Bakan Bilgin, Türksat 4B uydusunun Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden gönderilmesi öncesinde, Türksat'ın Gölbaşı Yerleşkesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Bilgin, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularının Japon firması Mitsubishi Electric Corporation ve Türk mühendislerinin çalışmalarıyla üretildiğini söyledi.

4A uydusunun 2014 yılının şubat ayında uzaya gönderildiğini hatırlatarak, söz konusu uydunun hizmete devam ettiğini belirten Bilgin, ""Türksat 4B haberleşme uydusunun da Kazakistan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatma işlemi sonucunda ülkemiz, kullanma haklarını elinde bulundurduğu 50 derece Doğu yörüngesine bu uydumuzu yerleştirmekle beraber, bu yörüngede kendi sahipliğimizdeki ilk uydumuzun da sahibi olacağız" diye konuştu.

Bilgin, yeni uyduyla Ku-Bant'ta canlı yayın geçişi ve veri haberleşmesinin yanı sıra, Ka-Bant'ta veri ve yüksek hızlı internet hizmetlerinin de sunulacağını anlattı. Türksat 4B uydusu ile ilk defa C Bant'ın kullanılacağına dikkati çeken Bilgin, bu frekans bandında Afrika kıtasının da kapsama alanına gireceğini ifade etti. Ka-Bant kullanımıyla, Türkiye'de karasal altyapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelere ve Avrupa, Asya, Afrika, Orta Doğu ile Türk cumhuriyetlerine istenildiği takdirde uydu üzerinden daha ekonomik ve yüksek hızlı internet erişim imkanı olacağının altını çizen Bilgin, toplamda saniyede 3 gigabit veri haberleşme kapasite artışı sağlanacağını kaydetti.

"Yeni uydu Aralık'ta hizmet verecek"

Türksat 4B ile uydu haberleşme hizmetlerinin gelişeceğini, zenginleşeceğini, bunun yanında sosyal ve kültürel etkilerinin de olacağına işaret eden Bilgin, "Genişleyen kapsama alanımızla birlikte Türkçe daha yaygınlaşacak. Türk kültürü, Türk cumhuriyetlerinde Türkçe konuşan halklarla ilişkilerimiz daha da gelişecek ve daha geniş bir coğrafyaya ülkemizde yayınlar tanıtılmış ve götürülmüş olacak. Ürünlerimize ve markalarımıza talep artacak. Bölge ülkelerinin vatandaşlarıyla kültür, bilim, sanat gibi alanlardaki ilişkilerimiz artacak ve tüm bu gelişmeler, ekonomik alana da yansıyacak. Aynı zamanda yeni uydumuz askeri haberleşme ihtiyaçlarına yönelik olarak da kullanılacak" ifadelerini kullandı.

Bilgin, Türksat 4B uydusunun faaliyete başlamasıyla, Türkiye adına Dünya Telekomünikasyon Birliği nezdinde kayıtlı 50 derece Doğu yörüngesinde, yaklaşık 20 yıl boyunca devam eden uydu kiralama işleminin sona ereceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yörünge ilk defa kendi uydumuzla, haklarıyla birlikte bize geçmiş olacak. Yeni uydumuzun faaliyete geçmesiyle birlikte 42 derecedeki veri ve canlı yayın geçiş kapasiteleri, 50 dereceye Türksat 4B'ye kaydırılarak, 42 derecenin sadece televizyonlara yönelik bir kapasite artışı sağlanacak, aynı zamanda Türkiye ve Asya merkezli yeni bir veri ve TV yayın pazarı oluşacak. Fırlatmadan sonra yörüngeye yerleştirme işlemiyle, yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından yeni uydumuz aralık ayında inşallah hizmet vermeye başlayacak. Türkiye'nin mevcut uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip ve 27 transponderin bulunduğu Türksat 4B uydusunun manevra ömrü ise yaklaşık 30 yıl olacak."

"Türksat 5A şartnamesi bu ay tamamlanacak"

Türk mühendislerinin aktif olarak yer aldığı Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının yapımının, Japonya'da gerçekleştirildiğini anımsatan Bilgin, mühendislerin, sertifikasyon ve işbaşı eğitimlerini tamamlayarak, yeni uydularımızın entegrasyon ve test aşamalarına da katıldığını söyledi. Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının yapımında çalışanların, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretiminde de görev aldığına değinen Bilgin, şunları kaydetti:

"Türksat 5A'nın şartnamesi bu ay içerisinde tamamlanarak, daha fazla yerlilik içerecek şekilde önümüzdeki dönemde ihale edilecek ve inşallah 2019 yılında hizmete verilecektir. Türkiye'nin uydu ve uzay teknolojileri alanındaki hedeflerini, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına göre planladık. Bölgemizin lider şirketi Türksat'ın global bir uydu operatörü olması ve tüm dünyaya hizmet vermesini planlıyoruz. Yeni uydularımızla birlikte uzay ve iletişimin kesiştiği alanlarda, iletişimin, yayıncılığın ve bilişimin yükselen değeri olma yolunda hızla ilerliyoruz. Yeni uydumuz Türksat 4B'nin ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum."

AA