Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, zayıf Japonya dış ticaret verilerinin küresel ekonomik yavaşlama işaretlerini güçlendirmesi ve bunun sonucu, merkez bankalarının talebi artırmak için daha fazlasına yapma ihtiyacında olacağı spekülasyonunun etkisi ile, Japonya hisselerinin öncülüğünde değer kazandı. Petrol varil başına 46 doalr civarında işlem görürken, aluminyum sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Tokyo piyasasındaki kazançlar, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin bu hafta ilk kez yükselmesine yardımcı olurken, yen Japonya'da ihracatın bir yılı aşkın sürenin en yavaş genişlemesini göstermesinin, merkez bankasının 30 Ekim'deki toplantıda, hali hazırda daha önce görülmemiş tutardaki teşviği daha da genişletebileceği spekülasyonunu güçlendirmesi ile birlikte bir haftanın en düşük seviyesi yakınında yatay seyretti. Jakarta'da hisse senetleri değer kazandı. ABD ham petrol stok verileri öncesi petrolde görülen düşüş, Malezya ringgitinin düşüşünü dördüncü güne genişletmesine yardımcı oldu. Aluminyum son üç ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Mizuho Asset Management Co. fon yöneticisi Takashi Aoki, "Ne zaman negatif ekonomik veri gelse, ilave parasal genişleme umutları piyasayı hareketlendiriyor," dedi ve "Küresel ekonominin zayıf olduğuna ilikin korkularımız için güçlü işaretler görmeye başlıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya verileri, Çin ekonomisindeki zayıflığın nasıl bu ülkenin ticaret ortaklarına yayıldığına ilişkin işaretlere katkıda bulundu. Ekim ayı sonundaki Japonya Merkez Bankası toplantısı yaklaşırken, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin üçte biri teşvik planının genişletileceğini düşünüyor. Küresel para politikası, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısının yaklaşması ile birlikte, Fed'in 2015 yılında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 35'in altında fiyatlandığı bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini üzerine çekiyor.

Piyasalar

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:30'da yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 sıçradı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin iki gün üst üste önceki seviyesi yakınında kapatmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi.

Ringgit, petrolün 2 haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretmesi ile birlikte, yüzde 0.7 düşerek, Asya para birimleri arasında en kötü performans gösteren para oldu. Malezya Asya'nın tek net petrol ühracatçısıç Genelde Japonya hisse senetleri ile ters yönde hareket eden yen, dolar karşısında, dört günlük düşüşünün ardından fazla değişmeyerek 119.89 seviyesinde kaldı. Euro dolar karşısında 1.1360 seviyesi yakınında yatay seyretti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi , üç günlük çıkışının ardından yüzde 0.1 geri çekildi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 00.5 düşerek varil başına 46.04 dolara geriledi. Brent petrolü de yüzde 0.3 gerileyerek 48.59 doalra indi. Aluminyum düşüşünü altıncı güne taşıdı. Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,177.92 doalra çıktı ve kazancını daha da genişletti.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bu ayın başından beri yüzde 2 civarında dalgalandı.