Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yükselen dolar, ABD’li firmaların yurtdışı birleşme ve satın alma faaliyetlerini 20 yılın en yüksek düzeyine çıkardı.

Dolar, 2002’den beri en yüksek ortalama yıllık seviyesine ulaşırken, Amerikan firmaları 2015 yılında yaklaşık 3,100 anlaşma açıkladı. Bloomberg tarafından derlenen bir verilere göre bu durum, birleşme ve satın almaların en az 1996 yılından beri en yüksek düzeyine ulaştığına işaret etti.

İşlemlerdeki bu artış, dolardaki yükselişin çok uluslu ABD şirketlerini nasıl etkilendiğinin altını çiziyor. Bir taraftan, doların yükselişi bu şirketlerin yurt dışı kazançlarını dolar bazında düşürüyor. Öteki taraftan ise bu şirketlerin yurt dışındaki alım gücünü arttırıyor ve yurt dışında genişlemelerini kolaylaştırıyor. Örneğin kargo şirketi FedEx Corp. ve yiyecek içecek üreticisi Hain Celestial Group Inc., güçlü doların verdiği avantaj ile geçen yıl yurt dışı anlaşmalar açıklamışlardı.

New York’taki Ernst&Young’dan işlem danışmanlığı hizmetleri Amerika başkan yardımcısı Rich Jeanneret “Kur, değerlemede teşvik edici unsur olabilir” dedi ve “Kimse sadece kur için anlaşma yapmaz, ama eğer değerleme yanlış veya çok pahalıysa, kur anlaşma sağlanmasına yardımcı olabilir” diye devam etti.

ABD şirketleri yurt dışı anlaşmalar için bu yıl 442 milyar dolar harcayacaklarını açıklamışlardı. Bu miktar, Exchange Inc. Dolar Endeksi’nin rekor düşük seviyeye ulaştığı 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 80 artış anlamına geliyor. Aynı yıl euro karşısında 1.6038 seviyesine kadar çıkmış olan dolar, Çarşamba günü Tokyo saatiyle 11:37’de 1.1357 seviyesine indi. ABD şirketleri, sadece Avrupa’da 264 milyar dolar değerinde anlaşmalar açıkladılar.

Doların euro dahil altı önemli para birimi karşısındaki değerini takip eden dolar endeksi bu yıl yaklaşık olarak yüzde 5 yükseldi. Eğer analistler doların gelecek aylardaki yönüne dair haklıysa, yurt dışı birleşme ve satın almaların arkası kesilmeyecek. Bloomberg anketine katılan analistlerin son tahminlerine göre, dolar ilk çeyreğin sonuna kadar en çok işlem gören 16 para biriminin tümü karşısında kazanmaya hazırlanıyor.