Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası seçim öncesindeki son Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri beklendiği gibi değiştirmedi ve para politikasındaki sıkı duruşun süreceğini belirtti. Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli ve TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, kararı BloombergHT'de değerlendirdi. Her iki uzman da Merkez Bankası'nın beklentileri doğrultusunda faizleri değiştirmediğini kaydetti.

Merkez Bankası'nın açıkladığı patikada ilerlemek için kendini Fed'e bağladığını belirten TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, gelişen piyasaların aşırı satıldığı meselesi ve siyasi beklentilerin Merkez Bankası'na bir derece özgürlük tanıdığını belirtti.

Fındıkçıoğlu, "Beklentiler, hem gelişen ülkelerle bağlantılı olarak hem Türkiye'nin siyasi riskleriyle bağlantılı olarak olumluya dönmüş görünüyor. 1 Kasım'dan sonra hükümetin kurulacağı neredeyse tamamen iskonto edildi. Merkez Bankası da hal böyleyken herhangi bir önlem alma ihtiyacı duymuyor.. Döviz piyasası rahatladı, Merkez Bankası da bekler diye özetleyebiliriz" dedi.

"Merkez minimum faizle gitmeyi planlamış durumda"

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli karar öncesindeki açıklamasında şartların geçtiğimiz aylara göre biraz daha iyileşmesi nedeniyle faizlerde değişiklik beklemediğini söyledi. Kararın ardından ise Belli, döviz rezervlerinde hızlı bir azalış olmadan Merkez Bankası'ndan bir tepki beklemediğini kaydetti. Belli, "Fed faiz artırsa bile Merkez Bankası global konjonktüre bakarak tepki vermeyebilir, ancak döviz rezervlerinde 2014'ün Ocak ayında gördüğümüz gibi hızlı bir azalış olursa tepki verir" diye konuştu.

1 Kasım seçimlerinde yeni bir siyasi ortam çıkması durumunda Merkez Bankası'nın tepki vereceği iddialarına katılmadığını belirten Tuğrul Belli, "Kasım ayındaki seçimlerden sonuç ne çıkarsa çıksın Merkez Bankası yine tepki vermeyecektir, minimum faizle gitmeyi planlamış vaziyette" ifadesini kullandı. 

Belli ayrıca Merkez Bankası'nın metninde sadeleştirme politikasına dair ipuçları görülmediğini ifade etti.