Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa Birliği Komisyonu, Amerikan kahve zinciri Starbucks ile Fiat'a sağlanan vergi kolaylıklarının yasa dışı olduğuna karar vererek, söz konusu firmaların 30 milyon euroya varan miktarda vergiyi geri ödemesini istedi. Komisyon, 8 teknoloji firmasına ise CD ve DVD sürücülerde kartel oluşturdukları gerekçesiyle 116 milyon euro ceza kesti.

AB Komisyonu, Starbucks'ın Hollanda, Fiat'ın da Lüksemburg'da yaptıkları vergi anlaşmaları konusunda 2014 yılının Haziran ayında başlattığı soruşturmada karara vardı. AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager yaptığı açıklamada, ''Bir şirketin vergi yükünü yapay olarak düşüren vergi kararları, AB'nin devlet yardımı kuralları ile bağdaşmıyor. Bu kararlar yasa dışı. Umarım, bugünkü kararla beraber bu mesaj, üye devletlerin hükumetleri ve benzer şirketler tarafından duyulur. Büyük ya da küçük, çok uluslu ya da değil tüm şirketler, kendi paylarına düşen vergiyi ödemeli'' dedi.

Kararda, Hollanda ve Lüksemburg'un 'adil olmayan rekabet şartlarını ortadan kaldırmak' için toplanmayan vergileri bu firmalardan alması istendi. 20-30 milyon euroya denk gelen bu verginin tam miktarının ise komisyon tarafından belirlenen metotlar çerçevesinde yapılacak yeni vergilendirme ile netlik kazanacağı kaydedildi. Firmaların karara itiraz hakkı bulunuyor.

- 8 firmaya 116 milyon euro ceza

Komisyon, bugün aldığı diğer bir kararda 'kartel' oluşturmakla suçladığı 8 firmaya ise 116 milyon euro para cezası verdi. Kararda, Philips, Lite-On firmalarının ortak girişimi Philips-Lite-On Dijital Çözümleri, Toshiba-Samsung Depolama, Hitachi-LG Data Depolama, Sony-Optiarc/Quanta'nın Dell and Hewlett Packard'a, 2004-2008 yılları arasında CD ve DVD sürücüleri satmada kartel oluşturduğu belirtildi. Philips, Lite-On firmalarının ortak girişimlerinin, karteli komisyona açıklayan ilk firmalar olduğu için ceza ödemeyeceği ifade edilen açıklamada, Hitachi-LG Data Depolama'ya 74,2 milyon euro ceza kesildiği ancak bunun yarsının soruşturma komitesi ile yaptığı anlaşmadan dolayı silindiği bildirildi.

AA