Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, traderların Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin Perşembe günü açıklayacağı politika kararı öncesinde büyük iddialarda bulunmaktan kaçınmaları ile düşük bir hareketlenme gösterdi.

Euronun dolar karşısında düşüş göstermesine karşı korunma sağlayan nispi maliyet, pek çok ekonomistin AMB’nin teşviki Aralık ayı kadar yakın bir zamanda artırmasını beklemesi ile 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Malta’da yapılacak toplantı öncesinde Draghi ve Yönetim Kurulu’nun pek çok üyesi 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım programında genişleme kararı alınması için erken olduğunu belirtmişti. Yeni Zealnda doları emtia ilişkili para birimlerinde toparlanmaya öncülük etti. Yeni Zelanda Maliye Bakanı Bill English döviz kurunun oldukça büyük ölçüde düzeldiğini belirtti.

Auckland’daki ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, “İnsanlar büyük pozisyon almaktan kaçınıyor. Ana seneryo AMB’nin ne gerekiyorsa yapmaya hazır olacağı ve piyasanın bu taahhüdüm tekrarlanmasını beklediği yönünde” dedi.

Euro  dolar karşısında Çarşamba günkü 1.1339 dolar seviyesinden Tokyo saati ile 11.53’twe 1.1344 dolara geldi. Bir aylık risk tersinimlerine göre euronun dolar karşısında düşüş göstermesine karşı korunma sağlayan nispi maliyet üst üste 6. günde de artış gösterdi ve 0.63 yüzde puan ile 17 Temmuz’dan bu yana yüksek seviyeye yöneldi. Bloomberg’in derlediği verilere göre ekstra maliyet, euronun kapanış fiyatında zirve yapmasından bir gün sonra 25 Ağustos’ta 0.09 yüzde puan ile yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Bloomnerg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek 1,196.02 puana indi ve 5 günlük yükselişi sonlandırdı. Vadeli işlem yapan traderlara gore Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) en az Mart 2016’ya kadar faiz artırımı yapmayacak.

Euro dolar karşısında geçtiğimiz hafta yüzde 0.4 zayıfladı ve 16 önemli para birimi arasında İngiliz sterlini ve Danimarka kronundan sonar en küçük  gerilemeyi gösterdi.