Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:00'de güncellendi)

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu yıl teşvik programına ek yapmaya hazır olduğunu işaret etmesi, ABD hisse senetlerini düzeltme hareketi öncesindeki işlem bandına getirirken, euronun düşmesine neden oldu ve tüm dünyada riskli varlıklara talebi artırdı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.2 yükseldi ve kazancını kısa süreliğine, düzeltme olarak adlandırılan bir hareket olan, Ağustos ayındaki en düşük seviyenin yüzde 10 üzerine çıkardı. Avrupa hisse senetleri, AMB Başkanı Mario Draghi'nin tahvil alım programının bu yıl artırılmasının değerlendirilebileceğini söylemesinin ardından, iki ayın en yüksek seviyesine çıktı ve bölge tahvilleri sıçrama yaptı.

Prudential International Investments Advisers LLC şef yatırım stratejist John Praveen, "Bugünkü ralli kesin bir şekilde AMB'nin açıklamaları ile gerçekleşti," dedi ve "Şirket karları beklenenden iyi geliyor, ancak belentiler çok düşük. Bu durum daha fazla risk alınmasını destekliyor. Çin'in, maliye ve para politikaları uygulamaları ile muhtemelen ekonomilerini istikrarlı hale getireceği beklentileri de piyasaya yardımcı oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

AMB, uluslararası büyümenin yavaşlaması ve düşük enflasyonın devam etmesi durumunda, para politikasını gevşetmekte istekli olduğunu beyan eden son merkez bankası oldu. Bu hareket, Avrupa ekonomisinin sıçrama yapacağı beklentilerini güçlendirmesinden dolayı, petrolden gelişen piyasa hisse senetlerine, risk varlıklarına alım getirdi. ABD hisse senetleri, üçüncü çeyrekteki kötü seyrin ardından, McDonald’s Corp. ve EBay Inc.'nin finansalların tahminleri aşması ve ikinci el konut satışları verisinin 2007'den bu yana ikinci en iyi seviyesine yükseldiğini göstern veri ile birlikte rallisine yeniden başladı.

Draghi, yetkililerin Aralık ayındaki toplantıda parasal genişleme planının boyutunu yeniden gözden geçireceğini söyledi. Gelecek yılın Eylül ayında sona erdirilmesi planlanan tahvil alım programı, Draghi'nin basın mensuplarına yaptığı açıklamaya göre, AMB enflasyon görünümünde artış görene kadar debam edecek.

Piyasalar

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 14:18'de 2,43.20 puana sıçradı ve Ağustos ayındaki en düşük seviyeden başlattığı kazancını yüzde 9.4'e genişletti. Endeks yeniden 2,040 ile tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,130.82 arasındaki banda geri döndü ve bugünkü kazanç sonucu 2015yılı kaybını yüzde 0.8.'ye daralttı. Stoxx Europe 600 Endeksi Draghi'nin varlık alımlarının artırılabileceğiniişaret etmesinin destei ile yüzde 2 artarak, 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Euro, Draghi'nin açıklamalarının ardından 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında 1.1124 seviyesine kadar düştü ve yen karşısında yüzde 1.3 kayıpla 134.20 seviyesine indi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 ile Temmuz ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin fazi iki baz puan düşerek yüzde 2'ye indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi iki günlük kaybın ardından yüzde 0.1 tırmandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 yükseldi ve son bir ayın en hızlı kaybının ardından yukarı yönde hareket etti. Türkiye hisse senetleri yüzde 0.4 kazandı.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşüşle varil başına 45.09 doalra inerken, Brent petrolü yüzde 0.1 kayıpla 47.81 dolara geldi. ABD'de açıklanan petrol arz verileri,stokların tahmin edilenden iki kat daha fazla arttığını gösterdi. Bakır vadelileri yüzde 1.5 yükselerek ton başına 5,250.50 dolara tırmandı. Altın, yatırımcıların Fed'den işaret beklemeleriile birlikte, fazla değişmedi. Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,167.80 doalra geldi.

(22:00'de güncellendi)