Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de tahmin edilenden iki kat daha fazla artan petrol stoku verisine çevirmelerinin ardından varil başına 45 dolar civarında seyretti.

 

Aralık vadelileri Çarşamba günü New York'ta  yüzde 2.4 düşüşün ardından yüzde 0.5  değer kazandı. Amerikan hükümet verisine göre stoklar geçen hafta 8.03 milyon varil arttı. Bu Nisan ayından bu yana en büyük artıştı. Bloomberg'in anket tahmini 3.75 milyon dolarlık bir kazancı işaret ediyordu. Venezuela petrol bakanı Eulogio del Pino'ya göre, Venezuela, Kasım'da OPEC başkanları ve diğer üretici ülkelere, gelecekte arzı devam ettirmek için ihtiyaç duyulacak petrol fiyatı konusunu görüşmek üzere bir zirve teklifinde bulundu.

Petrol bu ayın başlarında, piyasa fazlasının devam edeceğine ilişkin işaretlerle birlikte, varil başına 50 doların üzerindeki seyrini sürdüremedi. OPEC ülkeleri kotasının üzerinde üretime devam ediyor. ABD'de stoklar, rafinerilerin kullanım oranının Ocak'tan bu yana en düşük seviyesi yakınında seyrederken,  son beş yılın mevsimsel ortalamasının 100 milyon varil üzerinde kalmaya devam ediyor.

Samsung Futures Inc'den emtia analisti Hong Sung Ki, ''Amerika'daki rafinerilerde petrol işleme oranı bu yılın en düşük seviyesi yakınında ve bu durum stokların geçen hafta kayda değer bir artış göstermesine neden oldu" dedi.