Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, gelecek hafta beş yıllık ekonomik ve sosyal planlamaları tartışmak amacıyla düzenlenecek olan Komünist Parti toplantısından önce, teknoloji ve sağlık bakım hizmetleri sektörleriyle yükseldi. Şangay Bileşik Endeksi’nde düşen her bir hisse senedi karşılığı dört hisse senedi yükseldi ve az miktarda bir değişimle yerel saat ile 13:10’da 3,316.98 puanda kaldı. East Money Information Co. ve Lepu Medical Technology Beijing Co. hisseleri yüzde 5’ten fazla artış kaydetti. Bu ay sonuna doğru kar açıklayacak olan Industrial & Commercial Bank of China Ltd., yavaşlayan ekonominin karlara yansıyabileceği endişesiyle, yüzde 3.6 gevşedi. 

Şangay Bileşik Endeksi Ekim ayında yüzde 9.4 sıçrama yaparak, 6 aylık süre içindeki en sert aylık kazancına ilerliyor. Yükselişte, hükümetin para politikasını gevşeteceği yönündeki spekülasyon ve ekonomiyi desteklemek amacıyla KİT’lerin revize edileceği açıklaması etkili oldu. Komünist Parti 26 Ekim’de başlayacak olan beşinci genel kurulunu toplayacak.İşlem hacmi, 30 günlük ortalamanın yüzde 10 üzerinde seyrediyor. 

Singapore’da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, “Yatırımcıların, dünkü düşüşten sonra dikkatli adım attığını ve hükümet desteği görmek istediklerini düşünüyorum” dedi ve “Bu durum, gelecek hafta gerçekleşecek beşinci genel kurul toplantısı ve FOMC toplantısı gibi riskli olaylar öncesinde piyasalarda oluşan gerginliği yansıtıyor” diye devam etti.

 Çin hisseleri, yukarı yönlü tepkinin fazla olduğu endişesiyle, küçük ölçekli şirketlerin öncülüğünde Çarşamba günü düştü. F/K çarpanı 71 olan ChiNext Endeksi Perşembe günü yüzde 3.4 yükselerek, Çarşamba günü oluşan yüzde 6.6’lık kaybın etkisini azalttı. ChiNext Endeksi, F/K çarpanına göre, Şangay Bileşik Endeksi’nin yaklaşık dört katı fiyatında.

“Düzelme hareketi normal” 

Zhongtai Securities Co. analistleri Luo Wenbo ve Zeng Yan, bir raporda, yatırımcıların piyasanın görünümüyle ilgili olarak fazla karamsar olmamaları gerektiğini ve Çarşamba günü meydana gelen düzeltme hareketinin normal olduğunu yazdılar.

Hong Kong’da Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi yüzde 1 düşerken, Hang Seng Endeki’nin kendisi yüzde 0.9 düştü. Hong Kong’da finansal piyasalar Çarşamba tatil sebebiyle kapalıydı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, teknoloji ve sağlık hizmetleri göstergesi yüzde 2.5’ten fazla prim yaptı.