Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mc Donald’s ve EBay’in beklenenden iyi gelen çeyrek finansallarının oluşturduğu iyimser havayla Borsalar üç gündür ilk defa pozitif yön buldu.

Hisse senetlerindeki yükselişte Avrupa'nın ekonomiyi desteklemek için adım atacağı beklentisi de etkili oldu. Avrupa MB Başkanı Mario Draghi bugün, küresel yavaşlamanın Euro Bölgesi'ndeki toparlanmayı tehdit ettiğini, büyüme ve enflasyonda aşağı yönlü riskler olduğunu ve politika yapıcıların Aralık ayında sağlanacak olan ekonomik teşviğin derecesini yeniden değerlendireceklerini söyledi.

S&P 500 Endeksi New York saatiyle saat 12:35’de yüzde 1.7 yükselerek 2,052.22 puana çıktı. Dow Jones'ta yükseliş 300.34 puan olurken Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 1.7 değerlendi.

Prudential International Investments Advisers'tan şef yatırım stratejisti John Praveen, bugünkü rallinin Avrupa Merkez Bankası kaynaklı olduğunu belirtti ve "Kar beklentileri de oldukça düşüktü, bu beklentileri aşmak kolay oldu, rallide bunun da etkisi var" diye konuştu.

Bugüne dek bilanço açıklayan firmalardan % 44'ünün satışları beklentileri aştı, yüzde 74'ünün de karı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bloomberg'in verisine göre üçüncü çeyrekte karların %6.7 düşmesi bekleniyor.

Öte yandan bugün açıklanan veriye göre ABD'de 2. el konut satışları 2007'den beri en yüksek ikinci seviyeye yükseldi. Bu durum konut sektörünün iyileştiğine işaret etti. Diğer bir veriye göre ülkede işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta beklentilerin altında arttı, dört haftalık ortalama işsizlik başvuruları ise son kırk yılın en düşük verisi oldu.