Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ayı piyasasına girdiği Ekim 2014’ten bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti. Petroldeki gerilemede ABD’nin rekora yakın bir petrol üretimi gerçekleştirmesi ve Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması etkili oldu. Royal Dutch Shell Plc  CEO’su Ben Van Beurden ve Morgan Stanley Investment Management Inc. Gelişen Piyasalar Direktörü Ruchir Sharma, 10 yılların uzun süreli düşüşlerinin görülmesine rağmen, daha fazla olumsuzluğun yaşanacağını öngördü.

Bloomberg İstihbaratı analistleri Peter Pulikkan ve Michael Kay, Perşembe günkü raporda, mevcut gerilemenin 1985 ve 1986’dakini yansıttığını belirtti. 1970’lerdeki teknolojik yenilikler sayesinde Kuzey Denizi ve Alaska’da yeni sahalar açılmıştı. Bu yüzyılın ilk 10 yılında Çin öncülüğündeki petrol talebi ABD’de kaya petrolü ve gazı çıkarılmasını teşvik etti. Ancak şuan BP Plc gibi şirketler fiyatların uzun bir süre düşük kalacağını öngörüyor.

Pulikkan, “Fiyatların uzun bir süre düşük kalacağı senaryosu, daha da düşük ve uzun gerçekleşebilir. 1985’te Suudi Arabistan pazar payını artırmak için politikasını değiştirmiş ve petrol için kayıp bir on yılın habercisi olmuştu. Petrolde 10 yıllık başka bir kayıp dönem yaşanması olasılığı var” değerlendirmesi yaptı.

Pulikkan, “Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Haziran 1986’da varil başına 10 doların altına geriledi. Gösterge 1985 ve 1986’da varil başına ortalama 20.83 dolar seviyesinde seyretti. Söz konusu seviye önceki 2 yıllık döneminde yaklaşık yüzde 30 aşağısındaydı. Suudiler fiyatların düşmesi ile birlikte üretimi düşürmeyi reddetti ve pazar payını korumayı tercih etti” ifadelerini kullandı. Petrol 1987’den itibaren 12 yıllık bir dönemde 20 doların altında bir ortalamaya sahip oldu.