Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Çin Merkez Bankası'nın faiz ve zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşviklerin artabileceğini işaret etmesiyle altın bir haftadan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli altın kontratları Çin'in ekonomiyi desteklemek amacıyla faiz ve zorunlu karşılıkları indirmesinin ardından yüzde 1.1 yükseldi. Dün Avrupa MB Başkanı Draghi'nin ek teşviğin değerlendirileceği yorumu politika yapıcılarının 'tedbirli' olmak istediğine işaret etti. Bu haberle euro dolar karşısında geriledi ve euro bazında külçe altını 3 ayın zirvesine taşıdı.

Bu ay altın fiyatları yüzde 5.6 yükseldi. Bu yükselişte Fed'den faiz artışı beklentisinin gelecek yıla ötelenmesi etkili oldu. Goldman Sachs Aralık ayında faiz artış ihtimalini yüzde 60 olarak görürken Fed fon vadelileri bu olasılığı yüzde 36 olarak işaret ediyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemeyen altının cazibesini azaltıyor.

Temmuz ayında altın fiyatları Fed'in 2006'dan beri ilk kez faiz artışına başlayacağı beklentisiyle beş yılın dip seviyesine inmişti.

Bu hafta yüzde 0.4 düşen Aralık vadeli altın kontratları New York saatiyle 7:57'de yüzde 1.1 yükselerek ons başına 1.178 dolardan işlem görüyor. Bloomberg verilerine göre euro'yla fiyatlanan spot altın 7 Temmuz'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Amsterdam'daki ABN Amro Bank'ta stratejist olan Georgette Boele e-mail'inde, Çin'den gelen faiz indirim haberinin yatırımcı algısını ve değerli metalleri desteklediğini belirtti.