Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse, Türk bankalarının karlılığının kayıtlar tutulmaya başlandığından bu yana en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, ülke bankaları için üç yıldır sürdürdüğü "olumsuz" görüşü sonlandırdığını kaydetti.

Credit Suisse'ten Ateş Buldur, 2009'daki düşük seviyeler yakınında seyreden değerlemelerin, düşük banka karlarını "yansıtmanın daha ötesiine" geçtiğini kaydetti. Buldur, 2015 yılının, Kasım seçimlerinden sonra siyasi belirsizliğin azalması ve kredi büyümesini kısıtlayan regülasyonların gelecek yıl gevşetilmesi ile birlikte, banka karları için taban yıl olabileceğini belirtti.

Buldur, bugün e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Kısa vadede potansiyel volatilite görüyoruz, ancak Türk bankaları, önümüzdeki 12 aylık dönemde, bölgesindeki muadillerine ve Türk finans dışı şirtketlere göre daha iyi performans göstermeli," dedi ve bu durumun, Zürih merkezli Credit Suisse'in "yaklaşık üç yıldır ilk defa Türk bankaları için olumluya dönmesine" neden olduğunu belirtti.

Credit Suisse şimdi dört Türk bankası (Akbank, Halkbank, İşbank ve TSKB) için "iyi performans" notu verdi. Buldur, bu hisselerle birlikte, Avusturya'dan Erste Group Bank AG ve Budapeşte merkezli OTP Bank Nyrt'nin, şimdi Credit Suisse'in Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nde tercih ettiği bankalar arasında yer aldığını kaydetti. Rusya ve Güney Afrika bankaları bir sonraki tercih edilenler arasında konulurken, Polonya bankaları sıralamanın en altında yer aldı.

Bu değerlendirme, Türk bankalarının özkaynak karlılığının Ağustos ayında yüzde 10 ile bankacılık regülatörünün 13 yıl önce verileri toplamaya başlamasından bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından geldi.


Bloomberg News