Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin Merkez Bankası, ekonomide derinleşen yavaşlamayı önlemek için, gösterge borç verme faizini ve bankalar için zorunlu karşılık oranını düşürdü.

Çin merkez Bankası, bugün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, Cumartesi gününden geçerli olmak üzere, bir yıl vadeli borç verme faizini yüzde 4.6'dan yüzde 4.35'e düşürdüğünü kaydetti. Banka ayrıca, bir yıl vadeli mevduat faizini yüzde 1.75'ten yüzde 1.5'e çekti. Tüm bankalar için zorunlu karşılık oranı 50 baz puan indirilirken, bazı kurumlar için fazladan 50 baz puanlık indirim daha yapıldı. Öte yandan, Banka, mevduat faizi tavanını kaldırarak, faizlerde liberailzasyona yönelik bir adım daha attı.

Parasal gevşemenin daha da genişletilmesi, deflasyonist baskılar, aşırı kapasite ve durgun küresel büyüme ortamında, hükümetin 2015 yılı için koyduğu yüzde 7 büyüme hedefini yakalamaktaki kararlılığının altını çiziyor. Çin'in kasım ayından bu yana gerçekleştirdiği altıncı faiz indirimi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin para politikasını daha da gevşeteceğini işaret ettiği ve Japonya Merkez Bankası'nın teşviği artıracağına ilişkin beklentilerin arttığı bir ortamda gerçekleşti.

Londra'da UBS Group AG'ye kıdemli bağımsız ekonomi danışmanlığı yapan George Magnus, "Açık bir şekilde, Çin Merkez Bankası politikasını gevşetme misyonunda ve bir yıldır bunu yapıyor," dedi ve "Ekonominin ivme kaybetmesi, özel sektörde deflasyonun artması ve yeniden dengelenmenin sınırlı etkilerinin olması ile birlikte, merkez bankası para politikasını daha da gevşetmeye yöneldi. Ve elbette, bu henüz yolun sonuna gelindiği anlamına gelmiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bu kararın ardından, Hong Kong'dan ABD'ye, hisse senedi endeks vadelileri ve Avrupa hisse senetleri kazançlarını daha da genişletti. Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 13:00'te yüzde 2 yukarıda seyrediyordu.

Çin'de gayrı safi yurt içi hasıla (GSYİH) Eylül sonunda biten üç aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 yükseldi ve ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 6.8'lik büyüme rakamını aştı. Hisse senedi işlemlerinde geçen yılın aynı dönemine göre görülen güçlü artışın desteği ile finansal hizmetlerden gelen büyük boyutlu katkı, 2009'dan bu yana en yavaş çeyrek dönem büyümesini gösteren GSYİH'ya yardımcı oldu.

Tüketici enflasyonunun hükümetin hedefinin yarısında olması ve üretici enflasyonunun eksi bölgedeki seyrinin devam etmesi, politika yapıcılara ek gevşeme için imkan sağlıyor.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc'nin Asya Ekonomik Araştırma Eş Başkanı  Frederic Neumann, "Çin yetkilileri gaza bastı," dedi ve "Gösterge faiz ve zorunlu karşılık faizinin aynı anda düşürülmesi, Beijing'in arabayı çamurdan çıkarmaya ve surumu tekrar yoluna koymaya kararlıolduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.