Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, diğer merkez bankalarının yavaşlayan küresel büyümeyi tersine çevirmeye yönelik çabalarının dolar ile fiyatlanan varlıklara alım getirmesi ile birlikte, 10 yın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

Dolar göstergesi, yatırımcıların Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitme kararını gelişen piyasalarda son dönemde görülen kargaşayı giderme çabası olarak görmeleri ile birlikte bu ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin'in faiz inidirimi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin politika yapıcıların parasal genişlemenin Eylül ayına kadar devam edeceğini ve ekonomide zayıflığın sürmesi durumunda daha da devam edeceğini işaret etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

New York'ta aracı kurum Chapdelaine & Co.'nun Döviz kısmından sorumlu başkanı Doug Borthwick, "Şimdi ivme açık bir şekilde, euroda 'short' ve dolarda 'long' gidilmesi gibi görünüyor," dedi ve "Bakılacak farklı yönler de var. Bunlar risk alma şeklinde. Euroda satış ve dolar-yen'de alış" şeklinde konuştu. Borthwick, ayrıca, doların gelişen ülke paraları karşısında satılabileceğini de sözlerine ekledi. Short pozisyon söz konusu varlığın fiyatının düşeceği, long pozisyon ise yükseleceği beklentisi ile açılan pozisyona deniyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişini dün yedinci güne taşıdı ve New York saati ile 17:00'de 1,212.22 seviyesine çıktı. Endeks böylelikle 26 OCak'tan bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi. Dolar euro karşısında yüzde 0.8 yükselerek 1,1018 seviyesine çıktı ve 7 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD para birimi yen karşısında yüzde 0.7 değerlenerek 121.47 seviyesine çıktı.

Fazi Artırımı Olasılığı

New York'ta Westpac Banking Corp. kuzey yarıküre şef döviz stratejisti Richard Franulovich, "AMB'nin Varlık alım programının genişleteceği neredeyse kesin ve buna ek olarak Çin gevşemeyi artırdı," dedi ve "Bu iki merkez bankasının kombine etkisi risk iştahı için güçlü bir mesaj" yorumunda bulundu.

Fed gelecek hafta, 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artıımının zamanlamasını ve olasılığını görüşecek. Karar için oy hakkına sahip Fed Guvernörü Daniel Tarullo, bazı Fed yetkililerinin ekonominin yolunda gitmesi durumunda bu yıl halen faiz artırımına gidilmesini beklediklerini kaydetmelerinin ardından, bu ay yaptığı açıklamada, 2015 yılında faiz artırımı taraftaı olmadığını söyledi.

Portland, Oregon'da U.S. Bank Wealth Management sabit getirili menkul kıymtler araştırma müdürü Jennifer Vail, "Çin Merkez Bankası'nın faiz indirme kararı ve aynı zamanda Fed'in faiz artırımını düşünmesi, ABD risk bekleyişleri için olumlu bir gelişme ve dolardaki güçlenmeyi görmek için diğer bir neden," dedi ve "Ekonomi bu ılımlı ve sürekli büyüme yolunda kaldığı sürece, bu Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceği ve normalleşeceği anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in vadeli işlemlerdern derlediği verilere göre, Fed'in Mart ayında fai artırma ihtimaliyüzde 60. Bu yıl içinde faiz artırımına gidilme ihtimali ise bir gün önceki seviyesi olan  yüzde 34'ten yüzde 36'ya çıktı. Bu hesaplamalara, faiz artırımının ardından gösterge faiz fed fonları oranının ortalama yüzde 0.375 seviyesinde seyredeceği varsayıma göre yapıldı. Fed'in gösterge faizi sıfır yüzde 0.25 aralığında.

Washington'da Western Union Co.'nun bir birimi olan Western Union Business Solutions'ın analistslerinden  Joe Manimbo, "Merkez bankalarının düşük faiz politikalarını bir süre daha devam ettireceklerini görmek risk için iyi, ancak küresel temkinlilik ortamında, Fed'in ne yapacağı ve 2015 yılında faiz artırıp artırmama konusunda alacağı tutumda" şeklinde konuştu.