Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'in faiz indirimine gitmesi ve Avrupa'da parasal teşviklere devam edileceği beklentsinin güçlenmesinin riskli varlıklara talebi artırması sonucu yükselişini dördüncü haftaya taşıdı ve altı ayın en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirdi.

Tencent Holdings Ltd., Google'ın ana şirketi Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc.'nin beklenenden daha iyi kar açıklamasının teknoloji şirketlerinin hisselerinde ralliye neden olmasının etkisiyle, Hong Kong'daki işlemlerde, üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.   Ibovespa Endeksi, demir cevheri üreticisi Vale SA'nın da aralarında bulunduğu Brezilyalı emtia üreticilerinin öncülüğünde yükseldi. Rusya'da Micex Endeksi, yavaşlayan enflasyonun daha fazla faiz indirimi için durumu güçlendirmesinin ardından arttı ve Rus devlet tahvilleri yükselişini dokuzuncu haftaya taşıyarak son beş yılın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleşirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde1.2 yükselişle 868.56 puandan kapandı ve haftayı yüzde 0.4 kazançla geçti. Gelişen piyasa hisse sentleri Ekim ayında, beş ay süren kayıpların ardından, Fed'in gelecek haftaki toplantıda faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin azalmasının etkisi ile sıçrama yaptı. Çin Merkez Bankası borç verme ve mevduat faizlerini düşürdü ve böylelikle bu yıl altı kez faiz inidimine gitmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Perşembe günkü açıklamasında, politika yapıcıların 2015 yılı sonundan önce teşvik programını artırmayı düşüneceğini söyledi.

Göreceli Değerlemeler

Lahey'de NN Investment Partners kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Maarten-Jan Bakkum, "Draghi'nin yorumları riskli varlıklar için iştahı artırdı ve gelişen Avrupa ülkelerindeki kazançları yönlendirdi," dedi ve "Gelişen piyasa hisse sentlerindeki ralli, birçok yatırımcının halen kapatmayı isteyebilecekleri düşük ağırlıklı (underweight) pozisyonlara sahip olmalarından dolayı devam edebilir" şeklinde görüş bildirdi" şeklinde konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sanayi grubundan altısı bu hafta, tüketici grubu hisselerinin öncülüğünde yükseldi. Endeks bu yıl yüzde 9.2 düştü ve Bloomberg'in derlediği verilere göre, endeksteki şirketlerin toplam değeri 12 aylık tahmini kar toplamının 11.4 katı seviyede seyrediyor. Bu, gelişmiş piyasa hisse senetlerinde göre yüzde 30 daha ucuz bir seviye.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi Cuma günü, faiz indirimi kararı öncesi, Çin hükümetinin 26 Ekim'deki Komünist Parti toplantısı öncesi ekonomiyi desteklemek için tedbirler açıklayacağı beklentisinin arttığı bir ortamda, yüzde 1.3 yükseldi ve kazancını üçüncü haftaya taşıdı. Emlak şirketlerini içeren endeks, Çin'de konut fiyatlarının 70 büyük şehrin yarısından fazlasında arttığını gösteren verinin ardından 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, haftanın son işlem gününde yüzde 1.3 arttı.

Çin ETF'si

Anakara Çin'de işlem gören hisseleri içeren exchange traded fonu (ETF) Deutsche X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares, New York'ta, geçen hafta yüzde 2 yükselerek 36.90 dolra çıktı ve iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Vale Cuma günü Sao Paulo'daki işlemlerde, dünyanın en büyük ham madde alıcısı Çin'de talebin artacağına ilişkin beklentilerle birlikte, yüzde 5 kadar yükseldi ve Brezilyalı emtia ihracatçılarındaki yükselişlere öncülük etti. Petrobras Brasileiro SA ham petrol fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle kazancını geri verdi ve Ibovespa yüzde 0.4 düştü. Brezilya'nın en büyük ticaret ortağı Çin.

Rusya'nın beş yıl vadeli tahvillerinin faizi bu hafta, yavaşlayan enflasyonın politika yapıcılara faizin daha da düşürülmesi için imkan sağlamasının ardından 19 baz puan düştü. Bloomberg'in anketine katılan 29 analistin 13'ü, merkez bankasının kilit faizi 30 Ekim'de 50 baz puan düşürmesini bekliyor. Ruble dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 62.38'e çıktı ve geçen haftaki kaybını yüzde 1.8'e düşürdü.

JPMorgan Chase & Co. endekslerine göre, yatırımcıların ABD Hazine tahvilleri yerine gelişen piyasa tahvilleri tutmak için istedikleri ekstra faiz dokuz baz puan düşerek 390 baz puana indi. 20 gelişen piyasa prasını içeren Bloomberg endeksi Cuma günü yüzde 0.2 geriledi ve haftalık kaybını daha da genişletti.

Malezya ringgiti dolar karşısında, Başbakan Najib Razak'ın iç talebi, özel yatırımları ve altyapı projelerini hızlandırmayı amaçlayan bütçeyi sunmasının ardından yüzde 1.1 değer kazandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu  Moody’s Investors Service , bütçe öncesi yaptığı açıklamada, ülkenin mali konsolidasyonunun devam edeceğini kaydetti.