Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez bankası (SNB) Başkan Yardımcısı Fritz Zurbruegg, frankın "aşırı değerli" olduğu dikkate alındığında, Banka'nın Euro Bölgesi'nin parasal genişlemesinin etkislerini analiz edeceğini söyledi.

Zurbruegg, Zentralschweiz am Sonntag gazetesine verdiği mülakatta, "Aralık ayındaki para politikası değerlendirmemizde, hem İsviçre'de hem de ülke dışındaki tüm gelişmeleri analiz edeceğiz," dedi ve Elbette, bu Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikası tedbirlerimi ve bunun İsviçre üzerindeki etkilerinii içerecek" şeklinde konuştu.

İsviçre'nin frankı kontrol altınta tutmaya yönelik mücadelesi, AMB'nin teşviği artırması durumunda daha da yoğunlaşacak. SNB halihazırda AMB'nin politikasına Ocak ayında, mevduat faizini rekor seviyeye düşürerek tepki vermiş durumda.

İsviçre frankı euro karşısında son altı ayda yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti, ancak İsviçre para birimi, yatırımcıların AMB'nin para politikasını daha da gevşeteceği beklentisi ile son dönemde hafifçe yükselmeye başladı. AMB gerçekten de teşviği artırabilir, zira AMB Başkanı Mario Draghi, 22 Ekim'de yaptığı açıklamada, ekonomiyi desteklemek için yenii teşvik tedbirlerinin düşünüleceğini söyledi.

Zurbruegg , "Mevcut seviyede, frank kayda değer bir şekilde aşırı değerli kalmaya devam ediyor," dedi ve "Değer kaybı olumlu, ancak bu yönde daha da gelişme bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

SNB'nin gösterge faizi olan mevduat faizi eksi yüzde 0.75 ile rekor düşük seviyede ve Zurbruegg, bu seviyenin şimdilik uygun olduğunu söyledi. Bloomberg'in aylık anketine göre, merkez bankası faizi eksi yüzde 1.25'e kadar indirebilir.

Zurbruegg , "Negatif faiz ortamında, önceden ne kadar aşağı gidebileceğinizi söyleyemezsiniz," dedi ve "Faiz para politikası için gerekli olduğu sürece düşük kalacak" şeklinde konuştu.