Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, artan ABD ham petrol stoklarının küresel arz fazlasını artırmasının etkisi ile, Ağustos ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını gerçekleştirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI) üç haftanın en düşük seviyesine indi ve Brent petrolü ile arasındaki fark daha da genişledi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ham petrol stokları 16 Ekim ile biten haftada da artarak genişlemesini dördüncü haftaya yaydı ve bunun sonucu, petrol stokları beş yılın mevsimsel ortalamasının 100 milyon varil üstünde seyretmeye devam etti. Petrol fiyatları öte yandan, Çin'in yavaşlayan ekonomisini desteklemek için faiz indirimine gitmesine rağmen değer kaybetti.

Petrol bu ay, küresel arz fazlasının OPEC'in hedefinin üzerinde petrol üretmesi ve İran'ın yaptırımların kalkmasının ardından petrol ihracatını artırmaya hazırlanması ile birlikte devam edeceği endişesi ile varil başına 50 doların altında kalmaya devam etti. Çin'de talep artışının gücüne ilişkin şüpheler, emtia fiyatları üzerindeki aşağı baskıya katkıda bulundu.

Tampa, Florida'da Optionsellers.com'un kurucusu James Cordier, "Bu büyük çaplı stoklar ve ilave arzı görmeye devan etmeliyiz," dedi ve "Petrolde yukarı hareketin oluşması zor olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli WTI Cuma günü 78 sent ya da yüzde 1.7 düşüşle haftayı varil başına 44.60 dolardan kapadı ve 28 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde5.6 ile 7 Ağıustos haftasından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi.

Aralık vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 9 sent düşerek varil başına 47.99 dolara indi. Kontrat geçen hafta yüzde 4.9 düştü. Avrupa göösterge petrolü WTI'ya göre 3.39 primle kapandı ve bu 8 Ekim'den bu yana en büyük farkı işaret ediyor.